4 C
București
duminică, 7 martie 2021 - 23:43

Industriile creative cer o strategie națională pentru design-ul românesc

 Industriile creative cer o strategie națională pentru design-ul românesc

Reprezentanţilor industriilor creative din România au cerut Guvernului înfiinţarea unui “Consiliu Naţional de Creativitate“, format din specialişti din toate domeniile, care să elaboreze o strategie naţională privind design-ul românesc.

Aceasta este principala concluzie a consultărilor care au avut loc în prima parte a acestui an între reprezentanții acestei industrii și Ministerul Economiei, în vederea elaborării Documentului de Politică Industrială din Strategia de Reindustrializare a României.

Strategia ar trebui să vizeze domenii cum ar fi design de obiect sau design vestimentar și să se refere la standarde profesionale de acreditare a firmelor şi profesioniştilor din design, astfel încât această activitate să genereze valoare adăugată în sectoare importante ale industriei, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Industriile creative se referă la advertising, arhitectură, arte şi piaţa de artă, meşteşuguri, design, modă, film, video şi fotografie, software şi jocuri pe computer, muzică, arte vizuale, publicistică, televiziune și radio.

Alte propuneri ale reprezentanților industriei creative:

– înfiinţarea unui forum consultativ, care să reunească designeri profesionişti, profesori de design din sistemul universitar şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi patronale;

– acordarea unor facilităţi fiscale pentru revigorarea meşteşugurilor tradiţionale;

– scutirea de plata impozitului pe profit pentru întreprinderile care reinvestesc în inovaţie, design și dreptul de autor;

– programe de finanţare din fonduri UE pentru firme din sectorul creativ;

– includerea în Clasificarea Ocupaţiilor din România a peste 200 de profesii din domeniul publicitar şi a specializării „design”;

– alocarea de fonduri bugetare pentru finanţarea participării firmelor de producţie publicitară la expoziţii de profil internaţionale.

În consultările pentru elaborarea Documentului de Politică Industrială, şi-au exprimat punctele de vedere peste 400 de entităţi industriale și asociaţiilor profesionale şi patronale din 24 de mari industrii.

 Vlad Bârleanu