3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 21:54
No menu items!

Industria românească, în creștere. Serviciile anexe activității de extracție, cel mai mare avans

spot_img

Industria românească, în creștere. Serviciile anexe activității de extracție, cel mai mare avans

În primul semestru al acestui an, producția industrială din România a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Serviciile anexe activităților de extracție au cunoscut cel mai mare avans, de peste 38%.

Pe secțiuni, industria prelucrătoare a crescut cel mai mult în primul semestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut, respectiv cu 8,3%. În cadrul industriei, cel mai mare avans a fost înregistrat în domeniul reparării, întreținerii și instalării mașinilor și echipamentelor (+ 21%), urmat de cel al fabricării echipamentelor electrice (+ 16,6%).

Domeniul cu cea mai mare creștere semestrială a fost însă cel al serviciilor anexe activităților de extracție (+38,1%), din cadrul industriei extractive, care a crescut în ansamblu cu 5,3%. La polul opus, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 6,4% față de primul semestru al anului trecut.

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de folosință îndelungată a crescut cu aproape 13% față de primul semestru al anului trecut. Această grupă cuprinde, printre altele, produsele electronice de larg consum, instrumentele optice și echipamentele fotografice, echipamentele casnice, alte echipamente de transport , fabricarea de mobilă sau fabricarea bijuteriilor.

Industria bunurilor de capital a crescut, de asmenea, cu 12,3% în primul semestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut. În această grupă intră, printre altele, fabricarea de construcții metalice, fabricarea armamentului și muniției, a calculatoarelor și a echipamentelor periferice sau a echipamentelor de comunicații.

Din cele cinci mari grupe industriale, doar cea energetică a scăzut față de primul semestru al anului trecut, respectiv cu 5%.

Cosmina Croitoru