15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 20:35
No menu items!

Industria germană: „Prețurile mari la energie sunt o amenințare existențială. Riscă să pulverizeze economia”

spot_img
  • Cornel Filimon
    (corespondență specială)

Scumpirea energiei echivalează cu o condamnare la moarte pentru multe companii industriale din Germania, avertizează reprezentanții acestora.

Potrivit unui sondaj efectuat de Federația Industriei Germane (BDI) în prima jumătate a lunii februarie în rândul a peste 400 de companii afiliate BDI și consultat de „Rheinischer Post”, circa 88% dintre companii consideră că majorarea semnificativă a prețurilor la energie reprezintă o „provocare puternică sau chiar o amenințare existențială”.

Investigația relevă că 23% dintre companii percep majorarea costurilor energiei ca pe o „amenințare existențială pentru afacerile pe care le desfășoară”, în vreme ce 65 la sută vorbesc despre o „provocare puternică”.

Din perspectiva industriei, o problemă este și că aproximativ două treimi (68%) dintre companii cu greu pot să transfere creșterea amețitoare a prețurilor la energie către clienți sau consumatori, notează autorii sondajului. Totodată, evoluția prețurilor la energie forțează aproximativ o treime dintre companii să amâne investițiile în tranziția oricum costisitoare spre neutralitatea climatică.

În atare situație, aproximativ o cincime dintre companii iau deja în calcul să transfere, în viitorul apropiat, acțiuni ori o parte din producție și a locurilor de muncă în străinătate – actualmente 13% dintre firme se află în proces de relocare. De asemenea, șase la sută dintre companii examinează oportunitatea relocării totale în străinătate.

Potrivit sondajului realizat de BDI, 87% dintre companiile intervievate pledează pentru o intervenție pe termen scurt din partea guvernului federal, considerând că adaosul statului la prețurile oricum explozive la electricitate trebuie redus cât mai rapid cu putință.

Aproximativ 84% dintre companii sunt de părere că, pentru ușurarea poverii asupra companiilor, guvernul federal ar trebui să reconsidere reglementările privind creșterea tarifului național la CO2 și să le completeze cu alte măsuri de sprijin.

Directorul BDI, Siegfried Russwurm, afirmă că situația curentă este asemănătoare celei din anii ’70, când multiple șocuri ale prețului petrolului au aruncat economia germană în recesiune. „Nicicând după criza petrolieră din anii ’70 nu am mai văzut creșteri ale costurilor cu energia de o asemenea amploare. Fenomenul acesta amenință să pulverizeze economia„, a declarat Russwurm pentru „Rheinische Post”.

BDI, organism reprezentând 40 de asociații sectoriale și peste 100.000 de companii cu aproximativ 8 milioane de angajați, relatează că „scumpirea accelerată a prețurilor lovește inclusiv producția în Republica Federală”.

„Situația este atât de gravă că până și companiile mijlocii din diverse sectoare (coloana vertebrală a economiei germane – n.a.), altfel fidele ideii de a-și menține sediile în Germania, se gândesc acum dacă totuși nu ar fi o idee bună să își transfere activitatea în străinătate”, dă de gândit Russwurm.

Dacă dorește să prevină „un exod al producției și al locurilor de muncă spre țări mai ieftine, guvernul de la Berlin ar trebui să facă odată pentru totdeauna ordine în taxele și impozitele naționale, cum ar fi taxa pe electricitate și taxele de rețea, și să ofere o mână de ajutor industriei”, a conchis directorul BDI.