Industria și agricultura au contribuit, cel mai mult, la creșterea economică din primele nouă luni

daewoo 091

Industria și agricultura au fost cele care au dus la o creștere economică de 2,7% în primele nouă luni ale anului trecut, cu o contribuție de 1,4%, respectiv 1%, la avansul Produsului Intern Brut (PIB). Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), mici contribuții au avut și sectoare precum tranzacțiile imobiliare și informațiile și comunicațiile, în timp ce administrația publică a contribuit negativ la creșterea PIB.

”În perioada ianuarie-noiembrie 2013, PIB a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7% pe seria brută și cu 2,6% pe seria ajustată sezonier (…) Din punctul de vedere al formării PIB, în primele nouă luni ale anului 2013, nu s-au înregistrat modificări ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări”, se arată într-un comunicat de presă al INS.

Cât privește evoluția economică din trimestrul al treilea al anului trecut, s-au produs câteva modificări ale contribuției la creșterea PIB, între estimarea anterioară a INS și cea emisă vineri. Astfel, comerțul cu amănuntul și ridicata, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante, de la -0-,1% la -0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -0,5% (de la 99,1% la 98,6%).

În plus, activitățile de spectacole, culturale și recreative, reparații de produse de uz casnic și alte servicii, de la 0,0% la +0,1%, ca urmare a revizuirii datelor privind sectorul Administrații publice.

INS a menţinut estimarea privind creşterea economică în trimestrul al treilea al anului trecut cu 1,6% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul a fost de 2,7%.

Pentru anul trecut, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană au anticipat o creştere economică de 2,2%, după ce iniţial ţinta a fost fixată precaut la 1,6%. Prognoza pentru anul în curs indică un avans de 2,2%.

Cosmina Croitoru

NICIUN COMENTARIU