-1 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 3:55
No menu items!

India va lansa o misiune spaţială pe Marte

spot_img

 india_moon_mission

Organizaţia de Cercetare Spaţială a Indiei (OCSI) efectuează în prezent ultimele pregătiri pentru a trimite o sondă orbitală către planeta Marte, relatează bbc.co.uk.

Potrivit specialiştilor, scopul principal al misiunii este testarea tehnologiei de călătorie interplanetară de care dispune India.

Potrivit OCSI, sonda denumită Mangalyaan, primul aparat indian de cercetare a planetei Marte, va realiza diverse măsurători şi observaţii ale climatului şi geologiei planetei roşii.

Deşi demararea misiunii era iniţial programată pentru 28 octombrie 2013, ea a fost amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din zona Pacificului şi fereastra de lansare a sondei a fost lărgită până pe 19 noiembrie. Sonda urmează să ajungă pe orbita din jurul Planetei Roşii în septembrie 2014.

Dacă misiunea va fi încununată de succes, OCSI va deveni a patra agenţie spaţială din lume (după cele ale Statelor Unite ale Americii, Europei şi Rusiei) care va trimite o sondă către Marte.

India s-a implicat pentru prima dată în explorarea spaţială în 2008, când a trimis o sondă către Lună. Misiunea către Marte a fost anunţată în august anul acesta.

C.A.