8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 8:45

Încurajarea evaziunii fiscale aduce o amendă uriașă pentru Credit Suisse

spot_img

Banca elvețiană va fi nevoită să achite 2,5 miliarde de euro, după ce a recunoscut că și-a ajutat clienții americani să fraudeze statul

credit suisse

Credit Suisse a devenit, luni, cea mai mare bancă din ultimii 20 de ani care a pledat vinovată în fața unei instanțe americane. Potrivit Reuters, banca este acum obligată să achite o amendă de 2,5 miliarde de dolari către autorități, pentru că i-a ajutat pe americani să facă evaziune fiscală.

În ciuda sancțiunilor impuse, banca elevețiană a rămas cu toată conducerea intactă, iar reglementatorul bancar al statului New York a decis să nu suspende licența băncii. Procurorii americani au arătat că banca a ajutat clienții să înșele Fiscul american, ascunzând active în conturi bancare ilegale și nedeclarate, într-o conspirație care durat zeci de ani, iar într-unul din cazuri începând în urmă cu mai bine de un secol.

În 1995, grupul bancar Daiwa din Japonia a pledat vinovat după operaţiuni similare, care au ajutat clienţii să evite impozitele pentru active în valoare de 1,1 miliarde de dolari. Trei luni mai târziu, grupul şi-a vândut operaţiunile din SUA. În 2009, UBS a plătit o amendă în valoare de 780 de milioane de dolari autorităţilor americane pentru operaţiuni similare.

Sursa foto: telegraph.co.uk

C.C.