23.2 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 6:17
No menu items!

Încrederea analiștilor financiari în economie a scăzut. Prețurile vor crește în următoarele 12 luni

spot_img

oameni-strada

Încrederea profesioniștilor din domeniul financiar în condițiile curente din economie a scăzut semnificativ față de așteptările anterioare, iar perspectivele s-au înrăutățit. Potrivit CFA România, aproape 70% din economiști se așteaptă la o creștere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

”Pentru exercițiul din luna noiembrie 2013, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a reintrat în teritoriu negativ și a înregistrat o valoare de 48,2 (față de 55,8 în luna anterioară). Valoarea indicatorului de încredere s-a redus pe seama ambelor sale componente”, se arată într-un comunicat al CFA România.

Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 31,5, în scădere cu peste 7 puncte față de valoarea înregistrată în exercițiul anterior, iar indicatorul anticipațiilor a înregistrat valoarea de 56,6, în scădere cu aproape 8 puncte față de valoarea din luna octombrie.

”Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratei inflației, 68% din participanții la sondaj anticipând o creștere a ratei inflației în următoarele 12 luni, și, de asemenea, anticipațiile de îmbunătățire a condițiilor macroeconomice globale, 42% (valoarea maximă înregistrată de la inițierea sondajului) anticipând îmbunătățirea acestor condiții în următoarele 12 luni”, se mai arată în comunicatul CFA România.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipațiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere au consemnat pentru orizontul de 6 luni o valoare de 4,4500 (față de 4,5000 în exercițiul anterior), iar pentru cel de 12 luni anticipații de 4,4800 (față de 4,5000 în luna anterioară).

O scădere semnificativă a încrederii analiștilor s-a înregistrat și în condițiile mediului de business, atât în cele curente, cât și în cele viitoare, și în condițiile de angajare a forței de muncă.

CFA România a lansat, în luna mai 2011, Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, indicator prin care dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România, pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membrii ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piața muncii – și anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). CFA România este una dintre cele 136 de societăți membre ale CFA Institute, asociația având misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelență profesională.

Cosmina Croitoru