23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 19:18

Incompetență sau nepăsare? Aparatura de 12 milioane de euro, inclusiv paturi ATI, abandonate la Lețcani în loc să fie distribuite spitalelor. FOTO

spot_img

Sunt cel puțin două săptămâni de când medicii din mai multe spitale trag semale după semnale de alarmă în ce privește locurile în ATI. Numărul infectărilor a crescut, iar personalul medical se confruntă cu o simptomatologie nouă, mai complicată, ca urmare niciun pat din sețiile de Terapie Intensivă nu rămâne liber mai mult de câteva zeci de minute. În tot acest timp, la Lețcani, aparatură medicală de 12 milioane de euro pare complet uitată de autorități.

La Lețcani modulele dotate cu aparatură modernă au fost evacuate de cel puțin o lună. Condițiile erau improprii pacineților din cauza temperaturilor foarte scăzute, aproximativ 12 grade, în interior, fără posibilitate de încălzire. Pacienții au fost distribuiți la spitale din județul Iași, iar aparatura, incluzând tot ce e nevoie într-un spital suport Covid-19 a fost lăsată de izbeliște.

Foto: Facebook Ionel Iloaie 

Jurnalistul Ionel Iloae a făcut o vizită la spitalul modular Lețcani și tot ce a văzut a povestit ulterior pe Facebook.

”Am fost astăzi la Lețcani. Dimineață, pe ploaie, dar curios Din păcate, și Costel Alexe s-a gândit că ar fi bine să vadă spitalul tot azi, și tot pe la ora 9. Așadar, nu am avut cu cine vorbi, doar mi-am băgat și eu nasul prin containerele de acolo. Cred că e bine să definim termenii cu care operăm. Chestia aia de la Lețcani poate fi numită oricum, dar nu spital. Sunt containere cu aparatură medicală în ele, nu spital. Cert este că dr. Roșu, directorul de la Infecțioase și cel care are „spitalul” în administrare, i-a explicat lui Costel Alexe că nu există niciun pat operațional și că temperatura în saloane e între 14 și 17 grade Celsius.

Foto: Facebook Ionel Iloaie 

Ar fi, teoretic, 20 de paturi ATI într-un modul iar alte 20 într-un modul fără sas (acea ușă glisantă care separă zona de acces de salon), dar nici ele nu pot fi folosite după standarde. Ce am mai văzut? Că plouă! Plouă și în spital, nu doar afară. Despre problemele legate de rețeaua electrică și de evacuarea apelor uzate nu pot spune nimic. Cert este că foarte multă aparatură medicală stă nefolosită. Ca să rezum, totul e o bătaie de joc inimaginabilă care a costat 11-12 milioane de euro”.

Foto: Facebook Ionel Iloaie