19.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 17:17

A început un nou an școlar. Mii de școli, fără aviz ISU și de la autoritățile sanitare

spot_img

Peste trei milioane de elevi din toată ţara se întorc la şcoală luni în condiţiile în care Ministerul Educaţiei a anunţat, într-un răspuns remis agenţiei de presă MEDIAFAX, că peste 4.200 de şcoli din România nu au autorizaţie sanitară şi nici aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

În total, 4.221 de clădiri şcolare din întreaga ţară necesită aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi autorizaţie de sănătate de la direcţiile de sănătate publice, potrivit cifrelor oficiale transmise de Ministerul Educaţiei.

În plus, tot la nivel naţional, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize şi autorizaţii, însă nu toate le necesită, aici fiind implicaţi mai mulţi factori, cum ar fi anul de construcţie, reabilitarea/renovarea acestora.

Datele Ministerului Educaţiei mai arată că, în România, funcţionează 18.746 de instituţii de învăţământ cu personalitate juridică, care operează în 26.733 de clădiri. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ din Capitală, primarul general Gabriela Firea a declarat că în jur de 500 de şcoli ar avea probleme cu avizele ISU.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a transmis, la rândul lui, că termenul de solicitare a finanţării pentru lucrări necesare obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare a fost prelungit până la 20 septembrie 2016. Decizia a fost luată pentru ca un număr cât mai mare de unităţi să înceapă anul acesta intervenţiile de acest fel, ca urmare a faptului că sumele alocate cu această destinaţie nu au fost solicitate integral. Este vorba de fonduri în valoare de 800.000.000 lei, alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), reprezentând aproximativ 66% din bugetul programului.

Schimbări în anul școlar 2016 – 2017

Potrivit Ministerului Educaţiei, în calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru optimizarea calendarelor examenelor şi concursurilor naţionale. Este vorba şi de programul naţional „Şcoala altfel” al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Astfel, programul se va întinde pe durata a cinci zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua se va încheia pe 21 august. Totodată, examenul pentru definitivare în învăţământ se va organiza în perioada vacanţei de primăvară (luna aprilie). O altă modificare, valabilă şi în cazul Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluţionarea contestaţiilor se modifică numai în cazul în care între nota iniţială şi nota de la contestaţii există o diferenţă de minimum 0,5 puncte.

Tot ca element de noutate, în procesul de admitere în învăţământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă de la 25% la 20% pentru a accentua importanţa Evaluării Naţionale la finalul clasei a VIII-a.

De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.

R.D.