9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 21:22
No menu items!

Început bun de an pentru industrie, la un avans de 2,3% în ianuarie față de decembrie

spot_img

România, cea mai mare creștere a producției industriale din UE, într-un context european negativ

Industria a crescut în ianuarie cu 2,3% față de luna decembrie a anului trecut, în date ajustate sezonier, în timp ce avansul în serie brută a fost de 6,4%, arată Institutul Național de Statistică (INS). Față de aceeași lună a anului trecut, cel mai important sector al economiei a crescut cu aproape 10%.

”Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 2,3% față de luna decembrie 2013, susţinută de industria prelucrătoare (+3,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 4,5%”, arată INS.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor intermediare(+5,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,5%), industria bunurilor de capital (+1,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,1%). Industria energetică a scăzut cu 3,8%.

Comparativ cu ianuarie 2013, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+11,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,6%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,3%), industria bunurilor de capital (+12,2%), industria bunurilor intermediare (+8,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+6,9%). Industria energetică a scăzut cu 0,5%.

Industria din România își menține tendința de creștere, ponderea acestui sector în PIB fiind mult peste media din Uniunea Europeană. ”Mare parte din progresul și evoluția pozitivă a Produsului Intern Brut se datorează exporturilor românești, iar componenta industrială în PIB, și anume aproape 30%, este mult peste media europeană, care este undeva la 20%. Aș putea spune că evoluția industrială în România este pe un trend pozitiv și va continua așa”, afirma recent fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea.

Industria și agricultura au avut cele mai importante contribuții la creșterea PIB în 2013, de 2,3%, respectiv 1,1% potrivit Institutului Național de Statistică (INS). La polul opus, construcțiile, comerțul cu amănuntul și intermedierile financiare au tras economia în jos.

C.C.