15.3 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 7:23
No menu items!

Începe restituirea tezaurului românesc

spot_img

tezaurul romanescAmendamentul dezbătut în plenul sesiunii APCE a fost formulat de către parlamentarii români Viorel Badea şi Tudor Panţâru și a fost susţinut de Ana Guţu, deputat PL și de Liliana Palihovici şi Valeriu Ghileţchi, liberal-democraţi moldoveni. Amendamentul solicită Federaţiei Ruse să restituie României tezaurul evacuat în timpul Primului Război Mondial.

”Restituirea tezaurului românesc poate începe cu transferarea către Banca Naţională a României, a unui lot de lingouri şi monede de aur, de 93,4 tone”, se specifică în amendament.

Tezaurul României a fost transportat în Rusia Ţaristă în timpul Primului Război Mondial în vederea protejării de armata germană, care invadase și ocupase o mare parte a României.

Ulterior, Rusia a refuzat să returneze tezaurul în totalitate, mare parte din acesta rămânând la Moscova. Tezaurul curpindea 91,2 tone de aur, 10% fiind aur pur sub formă de lingouri, restul de 90% monede de aur.  Aurul, nerecuperat până acum, a fost evaluat în prezent la 3,2 miliarde de euro.