16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 9:28
No menu items!

Începe haosul în închisorile din toată ţara. Polițiștii refuză să intre la muncă

spot_img

Începe haosul în închisorile din toată ţara. Polițiștii de la penitenciare refuză să intre în tură. Este începutul protestelor de astăzi la care vor participa mii de poliţişti din penitenciare.

8.000 de angajați din penitenciare protestează și nu mai vor să lucreze ore suplimentare, ceea ce ar putea duce la blocarea totală a activității. Sunt afectate programul de vizite, programul de plimbări, ieşirea la punctele de lucru și prezentarea deţinuţilor la instanţe.

Sindicaliștii din penitenciare sunt nemulțumiți de salarii, dar și de intenția coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale. În cazul lor, vârsta de pensionare ar urma să crească la 65 de ani.

Angajaţii din sistemul penitenciar au transmis ieri că miercuri ”vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore”, deoarece s-au săturat să ”mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă”.

Conform sindicaliştilor, poliţiştii de penitenciare vor începe blocarea penitenciarelor prin “exces de zel”.

Protestul a început la Penitenciarul Rahova și unde 200 de poliţişti refuză să intre în tură. Angajaţii spun că muncesc ore în plus, care sunt plătite, însă astăzi vor refuza să facă acest lucru şi asta pentru că vor protesta pentru aplicarea legii salarizării din 2017, cer ca pensiile militare să nu fie modificate.

De asemenea, cer ca aceste pensii să fie indexate la nivelul actual şi cer plata normei de hrană şi plata normei de echipare.

Este grevă şi la Penitenciarul Pelendava din Craiova.

Angajaţii au refuzat să intre în tură. Practic, astăzi la Penitenciarul Pelendava nu se vor accepta vizite, deţinuţii nu vor fi scoşi din celule şi ce este cel mai important este că ei nu vor fi prezentaţi la instanţe şi nu se vor realiza transferuri.

Salariaţii de la Penitenciarul Pelendava au spus că dacă în luna iunie nu vor fi ascultate revendicările lor, blocajul de minim 4 ore care se va realiza astăzi va creşte la 4 zile.

Zeci de poliţişti de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi au refuzat și ei să mai înceapă munca, miercuri dimineaţa, la intrarea în tură. Protestatarii au rămas în faţa penitenciarului, deţinuţii fiind supravegheaţi de colegii din tura de noapte.

Aproximativ 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi au refuzat să intre la muncă miercuri dimineaţă. Personalul operativ s-a prezentat la serviciu dar nu a intrat în unitate pentru a-şi schimba colegii care sunt la serviciu de 12 ore.

„E prima zi în care refuzăm intrarea în serviciu. Este a doua formă de atenţionare asupra nemulţumirilor din sistemul penitenciar. Acestea ar fi: aplicarea legii salarizării în integralitate, întrucât se doreşte a modifica sau de a apărea o nouă lege salarizării, dar nu este aplicată nici cea care este acum în vigoare. Nu am vrea să vulnerabilizăm misiunile pe care le facem zi de zi. În sectorul operativ vorbim despre supraveghetori, vorbim despre escorte care însoţesc deţinuţii către punctele de instanţă. Lipsa acestor oameni presupune efectuarea de ore suplimentare, care, de multe ori, nu ajung să fie compensate în cele 60 de zile în care ar trebui sa se întâmple acest lucru”, a declarat Andrei Bejuşcă, liderul sindicatului Iurius de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

                                                                                                                 Adina Silav