14.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024 - 6:29
No menu items!

Începe campania electorală în Marea Britanie. Alegeri decisive pentru apartenența la UE

spot_img

Conservatorii propun un referendum pentru retragerea din Uniunea Europeană

londra

Campania electorală din Marea Britanie, pentru alegerile legislative, începe oficial luni, odată cu decizia premierului conservator David Cameron de a-și depune mandatul în fața Reginei și de a dizolva Parlamentul.

Alegerile la termen vor avea loc pe 7 mai.

Cele două mari partide – conservatorii și laburiștii – sunt umăr la umăr în sondaje și au cinci săptămâni pentru a se departaja. Peisajul politic este atât de fragmentat, încât orice scenariu este posibil – coaliții, alianțe sau chiar reluarea alegerilor, potrivit AFP.

Un moment decisiv va fi dezbaterea TV programată pe data de 2 aprilie, la care participă liderii celor șapte forțe politice: conservatori, laburiști, liberal-democrați, UKIP (anti-UE), ecologiștii și naționaliștii scoțieni și galezi.

Principalele teme de campanie vor fi sistemul public de sănătate (NHS), economia, imigrația și politicile europene. Dezbaterile au acaparat rețelele sociale mai mult decât oricând.

Una dintre puținele certitudini este că postul de premier îi va reveni lui David Cameron, pentru un al doilea mandat consecutiv, sau șefului opoziției laburiste Ed Miliband.

Pronosticurile sunt cu atât mai riscante cu cât sistemul uninominal majoritar provoacă distorsiuni mari între votul popular (ponderea partidelor din totalul electorilor) și numărul de mandate obținute de fiecare partid în Camera Comunelor.

În prezent, o medie a sondajelor, arată că laburiștii și conservatorii au câte 34% din intențiile de vot, iar cifrele sunt constante de șase luni.

UKIP, care a câștigat votul popular la alegerile europarlamentare din 2014, este cotat cu 13%, liberal-democrații – 8%, ecologiștii – 5%, iar celelalte partide, inclusiv naționaliștii scoțieni – 6%.

Este de așteptat ca naționaliștii scoțieni din SNP să aibă cel de-al trelea grup parlamentar ca mărime, datorită distibuției cirumscripțiilor. De asemenea, este foarte probabil ca niciun partid să nu obțină majoritatea absolută (326 de mandate din totalul de 650), ceea ce înseamnă că vor fi negocieri ample înainte și după scrutin. Conservatorii au ca primă opțiune refacerea coaliției actuale, cu Lib-Dem, însă este probabil ca centriștii să prefere o alianță cu laburiștii de această dată.

Liderii partidelor mici merg pe câteva idei de bază, care pot fi puse în practică prin intrarea într-o alianță:

  • Lib-Dem propune limitarea politicilor de austeritate și oprirea discursului anti-european, care ar putea duce la o ieșire din UE (Brexit);
  • Nicola Sturgeon, liderul SNP, și-a propus să-l dea jos pe David Cameron, să obțină măsuri sociale și să avanseze cu proiectul de independență a Scoției;
  • UKIP speră să-și conserve un grad de influență suficient pentru a radicaliza discursul anti-imigrație și anti-UE.

Perioada de pre-campanie a fost liniștită, în special pentru că David Cameron și Ed Miliband sunt contestați în propriile partide.

Cameron încearcă să fructifice electoral performanțele economiei britanice, care a înregistrat un ritm anual de creștere de 2,5%, cu o rată a șomajului de sub 6%.

cameron

Ed Miliband este un partizan al ”redistribuirii băgăției”, în contextul în care austeritatea din ultimii ani a dis la sărăcirea clasei de mijloc și la creșterea inegalităților.

miliband

Laburiștii își vor axa campania și pe ideea că fixația conservatorilor pentru un referendum cu privire la Brexit va duce la un blocaj politic. Conservatorii se vor axa pe ideea că planurile laburiștilor presupun taxe suplimentare anuale de 3.000 de lire sterline pentru fiecare familie care muncește.

V.B.