16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:40
No menu items!

Încep jocurile pentru CCR. Anul acesta expiră mandatele a 3 judecători. Primul, Mona Pivniceru, pentru care Senatul va desemna un candidat

spot_img

Biroul Permanent al Senatului a stabilit un calendar pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituţională, deoarece mandatul Monei Pivniceru expiră pe 10 iunie. Cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului unui judecător, Senatul trebuie să desemneze înlocuitorul acestuia.

Potrivit Constituției, trei judecători ai CCR sunt numiți de Senat, trei de Camera Deputaţilor și trei de președintele României. Anul acesta le expira mandatele a trei dintre judecătorii CCR – Mona-Maria Pivniceru, Valer Dorneanu și Daniel Morar. În locul lor, Senatul, Camera Deputaților și președintele Iohannis vor face alte propuneri.

Pentru mandatul Monei Pivniceri, Senatul trebuie să desemneze un înlocuitor, astfel că s-a stabilit următorul calendar:

  • până la 15 aprilie – depunerea candidaturilor la Comisia juridică
  • până la 26 aprilie – întocmirea de către Comisia juridică a raportului prin care propune Plenului candidatul/candidații.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, luni, că PSD nu a discutat încă despre candidaturi, dar o va face în perioada următoare, când se vor analiza și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat, pentru ocuparea acestei funcții.

„Nu s-a discutat încă la nivelul partidului, probabil în perioada următoare, după ce această procedură a fost deja declanşată, vom discuta despre candidaturi, condiţia cerută de lege, de experienţă, de probitate profesională, de autoritate profesională, de ce nu, pentru că discutăm de Curtea Constituţională, un organism politic-jurisdicţional. Curtea Constituţională are un rol extrem de bine determinat în echilibrul statului şi atunci trebuie să găsim acei candidaţi care să înţeleagă rolul Curţii în ansamblul instituţiilor statului şi anume de organism politic-jurisdicţional. Asta nu înseamnă că face Curtea politică, înseamnă că nu dublăm Curtea Supremă cu o nouă curte supremă la Curtea Constituţională”, a explicat Robert Cazanciuc.

Întrebat dacă intenţionează să candideze pentru această funcţie, Cazanciuc a răspuns că „nu s-a pus problema până acum” şi nici nu a avut în planurile sale să meargă la CCR, dar a afirmat că „formal” poate îndeplini condiţiile.

„Nu s-a pus problema până acum de o candidatură anume din partea partidului. Nu a fost până acum în planurile mele de carieră să merg la Curtea Constituţională, dar, sigur, formal pot îndeplini condiţiile”, a mai precizat Robert Cazanciuc.

Marilena Nedelcu