9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 5:41
No menu items!

Incendiul de la Balotești nu a produs o poluare semnificativă. În ce direcție se duce norul

spot_img
Concentrațiile poluanților în cazul incendiului de la Balotești nu au depășit valorile limită prevăzute de lege privind calitatea aerului înconjurător, iar norul de fum se va deplasa spre nord, a anunțat Ministerul Mediului.

”Conform procedurilor în vigoare, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a deplasat, în cursul serii de marți, 27 iunie, la fața locului, un auto-laborator care a prelevat probe pentru a determina compușii chimici care s-au regăsit în norul de fum precum și concentrația acestora. De asemenea, în paralel, au fost analizate și concentrațiile de poluanți măsurați la stația de măsurare fixă a calității aerului (partea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității aerului) amplasată în Balotești. Poziționarea auto-laboratorului s-a realizat pe direcția vântului, în localitatea Corbeanca, la aproximativ 400 m de sursa de poluare, în dreptul celei mai apropiate case”, se arată în document.

În paralel, s-a făcut o inspecție în teren, pe direcția penei de poluant, constatându-se că fumul gros se deplasa paralel cu solul, la o înălțime apreciabilă de localitățile învecinate.

„Mai mult decât atât, fenomenele meteo (ploaie și vânt), petrecute în jurul orei 21.00, au favorizat dispersia poluanților în zona incendiului. Potrivit analizelor efectuate, concentrațiile poluanților nu au depășit valorile limită prevăzute.

Poluanții monitorizați cu laboratorul mobil au fost: dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon și compuși organici volatili. În urma datelor obținute, s-a concluzionat că incendiul nu a produs o poluare semnificativă în zonă și, în jurul orei 1.00, s-a dispus sistarea acțiunii de monitorizare cu auto-laboratorul.

Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Balotești, județul Ilfov, se apreciază că în cursul zilei de miercuri (28 iunie), circulația aerului, mai ales în straturile mai înalte, se va intensifica din sector sudic, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către nord și de dispersie.

În seara zilei de 27 iunie un incendiu a afectat un depozit de mobilă și, ulterior, un altul cu materiale plastice, lemnoase și recipienți aflați sub presiune, în Balotești, județul Ilfov.