3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 4:17
No menu items!

Incendiu la preşedinţia letonă. Ministrul culturii a intrat în clădirea în flăcări

spot_img

Incendiu la preşedinţia letonă. Ministrul culturii a intrat în clădirea în flăcări

Un incendiu puternic a cuprins, joi aseară, acoperişul Castelului Riga, vechi de câteva secole, sediul preşedinţiei letone, aflat în prezent în renovare.

Ministrul leton al culturii, Zaneta Jaunzeme-Grende, împreună cu o echipă de pompieri, a intrat în castelul în flăcări, pentru a se asigura că exponatele Muzeului Naţional de Artă care se află aici nu au fost afectate de foc, informează agenţia rusă de presă Ria Novosti.

Incendiul a izbucnit la acoperişul clădirii, iar autorităţile au mobilizat toate resursele disponibile pentru stingerea focului. Armata s-a alăturat eforturilor depuse de echipele de pompieri aflate la fața locului şi a trimis un elicopter care să arunce apă asupra flăcărilor.

De îndată ce a fost informat de incendiu, ministrul leton al culturii s-a deplasat la faţa locului și s-a alăturat unei echipe de pompieri cu care a intrat în clădire pentru a se convinge că exponatele muzeului nu au fost mistuite de flăcări şi că mai pot fi salvate şi puse la adăpost.

La scurt timp, ea a convocat o reuniune de urgenţă a Comitetului de criză în legătură cu incendiul de la Castelul din Riga.

Totodată, experţii se tem pentru fondurile Muzeului Naţional de Istorie şi Muzeului de Literatură, care au rămas în castel în pofida lucrărilor de renovare demarate în clădire.

Între 50 şi 100 de metri pătraţi din acoperiş au căzut pradă flăcărilor şi mai mult de zece echipe de pompieri acţionează la locul incendiului. Este grav, pentru că este vorba despre o clădire istorică situată în cartierul vechi din Riga.

Viktorija Sembelet, purtătoare de cuvânt a serviciului de pompieri din Riga

 Potrivit pompierilor, nu au fost înregistrate victime, iar cauza incediului este deocamdată necunoscută.

Din cauza actualelor lucrări de renovare la Castelul din Riga, cu o aripă datând din secolul al XIII-lea, birourile preşedinţiei au fost mutate temporar într-o altă reşedinţă istorică din capitala Letoniei.

C.I.