8 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 21:54
No menu items!

Incendiu în Creta

spot_img

Un incendiu de pădure s-a declanşat sâmbătă după-amiază în apropiere de situl arheologic Phaistos din insula Creta, fără să îl ameninţe însă, au anunţat serviciile de pompieri.

“Incendiul este la câţiva kilometri de sit şi nu îl ameninţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Nikolaos Tsogkas, citat de presa elenă.

Peste 60 de pompieri cu trei elicoptere şi 22 de vehicule luptau cu flăcările sâmbătă, în timp ce în regiune suflă rafale de vânt cu viteze de peste 38 de kilometri pe oră.

Unul dintre cele mai importante situri ale civilizaţiei Minoice, datând din 1400 înaintea erei noastre, Phaistos este situat în apropiere de câmpia Messara, în departamentul Herklion, capitala insulei Creta, unde a izbucnit iniţial incendiul.

Câmpurile şi suprafeţele cultivate din Messara au suferit pagube importante, potrivit autorităţilor locale.

În plus, alte două incendii ardeau sâmbătă pe insula Serifos, situată în arhipelagul Cicladelor, şi pe insula turistică Rodos din Marea Egee.

Incendiul din Serifos a ameninţat casele, iar cel din Rodos devasta sâmbătă o pădure de pini din sudul insulei.

Din cauza temperaturilor crescute în lunile iulie şi august şi a vântului Meltemi din nordul Mării Egee, incendiile de pădure sunt frecvente în Grecia şi sunt cauza principală a despăduririi ţării.

Andrei Tudor