23.7 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 12:58
No menu items!

Incendiu de proporții, lângă Cernobâl. Pompierii se luptă de trei zile să stingă pădurea radioactivă

spot_img

Pompierii din zona de excludere de la Cernobîl, din nordul Ucrainei, au intrat luni în a treia zi de luptă cu incendiul de pădure din regiune, care este în continuare contaminată cu radiaţii în urma accidentului nuclear din 1986, relatează dpa, citată de agerpres.ro.

Nivelul de radiaţii din zonă este acum de 16 ori mai mare decât norma, a precizat într-un comunicat Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecţie ecologică. 

Circa 25 de hectare de pădure din această zonă în mare parte nelocuită erau încă sub flăcări luni dimineaţă, a anunţat într-un comunicat Serviciul de Urgenţă. Nu au fost raportate victime.

Aproape un sfert din incendiu este în zona Cernobîl. Flăcările s-ar fi extins în weekend pe o zonă de peste 100 de hectare.

Circa 140 de pompieri acţionează pentru stingerea incendiului.

Potrivit lui Firsov, incendiul s-ar fi propagat de la arderea unei porţiuni de iarbă uscată. A fost deschisă o investigaţie în acest sens.

Incendiile de iarbă sunt o obişnuinţă în prima parte a primăverii, în contextul în care agricultorii pornesc focuri controlate pentru a curăţa terenurile.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa, în ceea ce se consideră a fi cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.

În 2011, Ucraina a început să deschidă zona pentru turism, în contextul în care nivelul radiaţiilor eliberate în timpul tragediei a scăzut sub pragul pe care guvernul îl consideră a fi admisibil.

Anul trecut, Ucraina a înregistrat cel mai mare număr de turişti în zona de excludere de la Cernobîl, în aproape de graniţa sa de nord cu Belarus, cu peste 100.000 de vizitatori.