16.5 C
București
marți, 21 mai 2024 - 10:16
No menu items!

Incendiile au făcut prăpăd în România. Peste 1.200 de hectare au ars. Ciucă, ordin pentru prefecți

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, într-o videoconferință cu prefecții, că primarii trebuie să vorbească cu cetățenii despre pericolul incendiilor. Apelul vine după ce, în ultimele 24 de ore, au ars 1.207 de hectare în diferite zone ale țării.

„Este extrem de mult. Solicit prefecturilor să discute cu toți primarii, cu toate autoritățile administrativ locale ca cetățenii să fie informați, să conștientizeze pericolul. Riscul este amplificat de temperaturile foarte ridicate și cred că partea aceasta de prevenție este foarte importantă, pentru că oamenii nu au timp să citească presa sau să privească la televizor, au tot felul de munci în derulare, motiv pentru care cred că prevenția și informarea sunt cele care pot să ne ajute în efortul pe care îl facem”, a precizat Ciucă.

Premierul a solicitat să se intervină și pe Dunăre pentru asigurarea navigabilităţii.

“Este foarte clar că pe fluviul Dunărea avem o scădere a debitului cu peste 50 la sută şi de aceea în decizia CNSU de ieri după amiază, am stabilit ca pe o porţiune să se intervină astfel încât să se asigure navigabilitatea în sectorul respectiv, ţinând cont de faptul că mai abitir  ca anii precedenţi se înregistrează un flux ridicat de trafic pe Dunăre şi avem nevoie să degajăm şi să asigurăm dragarea astfel încât să fie asigurată fluiditatea traficului”, a afirmat Ciucă.

El a mai solicitat prefecţilor să organizeze de câte ori este nevoie şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să existe la nivelul fiecărei localităţi puncte unde poate fi asigurată asistenţa medicală şi unde poate fi distribuită apă gratuit.

Premierul le-a mai cerut prefecţilor să nu trateze evenimentele ca fiind de natură minoră.

“Vă rog să nu trataţi evenimentele ca fiind de natură minoră, pentru că, aşa cum arată situaţia în momentul de faţă, orice eveniment care este minor, care ni s-ar părea nouă că este minor, poate să crească şi să devină unul cât se poate de grav. Seriozitate maximă, coordonare sunt chestiunile pe care dumneavoastră le ştiţi foarte bine. Există oameni care au experienţă, există echipe de conducere care ştiu ce au de făcut. Responsabilitate şi activitate 24 cu 7”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

                                                                                                                   Adina Silav