8 C
București
marți, 2 martie 2021 - 21:49

Încasările din timbrul de mediu, estimate la 700 de milioane de lei în 2013

Încasările din timbrul de mediu, estimate la 700 de milioane de lei

Ministrul mediului, Rovana Plumb, a declarat joi că se estimează că nivelul încasărilor timbrului de mediu va ajunge la 700 de milioane de lei în 2013, în condiţiile în care şi restituirile vechii taxe de mediu sunt estimate la 400 de milioane de lei.

Plumb a spus că vineri, când intră în vigoare timbrul de mediu, va fi lansat pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu sistemul de calculare al acestei taxe.

Printre proiectele de mediu ce vor fi derulate cu finanţare din timbrul de mediu se numără cele de infrastructură, de apă şi canal, ecologizare la nivelul iazurilor şi digurilor decontaminate, parcurile de producţie de energie regenerabilă, programul “Casa Verde” şi programul “Rabla”, a mai spus Rovana Plumb.

Ministrul a apreciat că suma estimată pentru restituirile vechii taxe auto de mediu este “enormă”, dar a precizat că banii vor fi restituiţi pe măsură ce se încasează noua taxă. Ordonanţa de urgenţă care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor intră în vigoare vineri 15 martie, noul sistem de taxare înlocuind vechea taxă auto.

Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisă în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare. Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).

R.D.