5.5 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 10:58

Încălzirea globală afectează Brazilia. Țara a pierdut 15% din luciul apei, iar seceta a afectat albia Amazonului

spot_img

Schimbările climatice au efecte dramatice și tot mai clare în Brazilia. Ţara a pierdut 15% din luciul de apă în ultimii 30 de ani, iar seceta a afectat albia Amazonului. Prognosticurile experților sunt îngrijorătoare.

Deşi întreg sistemul hidrografic al Braziliei a avut de suferit în ultimii 30 de ani, cele mai dramatice schimbări sunt în zonele lagunare.

“Cel mai emblematic caz este cel al sistemului de lagune, unde 95% dintre lagune dispar în timpul refluxului, transformând luciul de apă în întinderi de noroi şi gunoaie.”, explică Mario Moscatelli, biolog.
 

Regiunea Pantanal, care odinioară era cea mai vastă zonă mlăştinoasă de pe planetă se transformă şi ea încet, dar sigur în deşert.

“Avem o reducere cu 15% a luciului de apă din ţară. Unele regiuni ies în evidenţă, cum e Pantanal cu o reducere cu 74% a suprafeţei apei.

Când ne uităm la Amazon, putem vedea o reducere generalizată a luciului de apă, mai ales în regiunea Rio Negro.”, a precizat Cassio Bernardino, Project Manager WWF-Brazilia.

Experţii spun că Amazonul a pierdut aproximativ 16 procente din suprafaţa pe care o ocupa în anii 90.

Pe baza imaginilor din satelit, experţii au stabilit că luciul de apă a 8 dintre cele 12 regiuni hidrografice braziliene au avut grav de suferit.
 

Mai grav este că odată cu reducerea suprafeţelor umede au de suferit atât flora, cât şi fauna specifice acestor regiuni, ceea ce în timp duce la dezechilibre grave.