13.3 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 11:21

Încă un protocol cu SRI ar urma să fie făcut public. Inspecția Judiciară a început procedura de desecretizare / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Reprezentanții Inspecției Judiciare (IJ) au precizat, miercuri, că protocolul încheiat cu SRI nu mai este în vigoare din 2017. 

Contrar informaţilor preluate din discursul de astăzi (miercuri – n.r.) al vicepreşedintelui CSM, domnul procuror Codruț Olaru, începând cu anul 2017, Inspecţia Judiciară nu are nici un protocol în vigoare cu vreun serviciu de intelligence. De la data înfiinţării sale, în anul 2012, Inspecţia Judiciară şi-a desfăşurat activitatea exclusiv în baza legii.“, au precizat oficialii IJ. 

Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Codruţ Olaru, a declarat miercuri, în ședința plenului, că reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au transmis instituţiei o adresă prin care anunţau că există un protocol încheiat cu SRI, dar şi că, la finele lunii martie, s-a declanşat deja procedura de desecretizare a acestuia. 

„Să fim oneşti, Inspecţia Judiciară a comunicat datele pe care le-am solicitat. Mai mult decât atât, Inspecţia Judiciară a precizat în adresă că a demarat, în 21 martie, procedura de declasificare a acelui protocol. (…)Nu plec de la o prezumţie de lipsă de obiectivitate în raport cu IJ. Categoric, nu”, a spus vicepreşedintele Codruţ Olaru, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de miercuri.

Inspecţia Judiciară a comunicat CSM toate informaţiile solicitate, inclusiv cele cu privire la denunţare şi desecretizare. Nu sunt abilitat să ofer mai multe detalii”, a transmis, miercuri, și Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat, în şedinţa plenului Consiliului de miercuri, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară, CSM şi Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entităţi din justiţie neavând astfel de protocoale.