29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:26
No menu items!

Încă un miliardar renunță la cetățenia rusă: „Nu pot să fiu asociat cu o ţară fascistă”

spot_img

Un bancher rus miliardar, Oleg Tinkov, a renunţat la cetăţenia rusă din cauza războiului din Ucraina şi a condamnat „fascismul lui Putin”, transmite BBC.

Tinkov a fondat banca online Tinkoff Bank, unul dintre cei mai mari creditori din Rusia, cu aproximativ 20 de milioane de clienţi. Într-o postare pe Instagram, el a spus: „Nu pot şi nu voi fi asociat cu o ţară fascistă care a început un război cu vecinul lor paşnic”. Puţini magnaţi ruşi au criticat în public invazia Rusiei în Ucraina, scrie news.ro.

O sursă independentă de ştiri din Rusia, Sota Vision, a postat pe Twitter o fotografie a certificatului lui Tinkov care arată că cetăţenia sa rusă a fost reziliată, precum şi tirada sa de pe Instagram împotriva Rusiei preşedintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, postarea pare acum să fi fost eliminată de pe contul său. Bancherul a spus: „Este o ruşine pentru mine să continui să deţin acest paşaport”. Se pare că el locuieşte la Londra, dar face obiectul sancţiunilor britanice, la fel ca mulţi alţi membri ai elitei de afaceri din Rusia.

„Sper că mai mulţi oameni de afaceri ruşi proeminenţi mă vor urma, astfel încât să slăbească regimul lui Putin şi economia sa, iar acesta să fie în cele din urmă învins”, a declarat Tinkov. El a continuat: „Urăsc Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toţi ruşii care sunt în mod clar împotriva acestui război nebunesc!”

În aprilie, Tinkov a criticat Kremlinul în termeni şi mai puternici, condamnând ceea ce el a numit un regim bazat pe nepotism şi servilism.

„Birocraţii de la Kremlin sunt şocaţi de faptul că nu doar ei, ci şi copiii lor nu vor mai călători acum la Marea Mediterană în timpul verii. Oamenii de afaceri încearcă să salveze rămăşiţele proprietăţilor lor”, a spus el.

Sancţiunile occidentale împotriva sa şi a altor personalităţi de top din mediul de afaceri rusesc – cunoscute sub numele de „oligarhi” – includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi confiscarea de avioane şi iahturi. Puterea politică şi militară a preşedintelui Putin se bazează în mare măsură pe sprijinul miliardarilor, care s-au îmbogăţit prin intermediul conexiunilor de la Kremlin.

                                                                                                                    Adina Silav