25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 19:45
No menu items!

Încă două curse TAROM cu români s-au întors din Israel. Mărturiile cutremurătoate ale oamenilor scăpați din infernul declanșat de Hamas

spot_img

MAE anunţă că 245 de cetăţeni români, printre care şi 2 grupuri de pelerini, au fost repatriaţi din Israel duminică, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată.

”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 8 octombrie 2023, 245 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Statul Israel, printre care şi 2 grupuri de pelerini, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată”, a transmis MAE luni dimineaţă.

Ei au povestit momentele de coșmar din timpul bombardamentelor și faptul că au văzut războiul pe străzile luate în stăpânire de militari și tancuri. 

„A fost mult mai mult decât ce s-a prezentat la televizor, a fost groaznic. A fost teamă, este un război real”, a spus călător în straie de călugăr.

„Eram la hotel să mâncăm și au început alarmele dintr-o dată. Se vedeau pe cer rachetele. În prima noapte am dormit îmbrăcați să fim pregătiți să putem veni. A trebuit să intrăm de 2 ori în buncăr. Am văzut oameni care plângeau, aveau spaima în suflet”, a povestit un altul.

MAE informează că, pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport. De asemenea,  De asemenea, precizează că o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat în cursul zilei de 8 octombrie 2023 în statul Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetăţenilor români, deja întreprinse de către misiunile consulare implicate.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

                                                                                                                    Adina Silav