10.9 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 20:53
No menu items!

Încă 8 ostatici israelieni eliberați, inclusiv doi beduini

spot_img

Opt ostatici israelieni au fost eliberați joi noapte de Hamas, în cea de-a șaptea zi a armistițiului umanitar. La schimb, urmează să revină în teritoriile palestiniene 30 de deținuți din închisorile israeliene.

Şase ostatici eliberaţi joi în Gaza au sosit în Israel, a anunţat biroul premierului israelian joi seară, după eliberarea a două femei mai devreme în cursul zilei.

Proporția de 10 la 30 se consideră respectată, întrucât la ostaticii israelieni se calculează cele două femei eliberate miercuri în mod ectraordinar.

Printre ostaticii eliberați joi se află și doi tineri, frate și soră, cetățeni israelieni de origine beduină – nativi în limba arabă.

Discuţiile continuă pentru extinderea armistiţiului dintre Israel și Hamas, prin intermediul Qatarului.

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut joi Israelului să ia măsuri pentru a garanta siguranţa civililor palestinieni din sudul Fâşiei Gaza, înainte de a relua operaţiunile militare împotriva grupării islamiste Hamas. Blinken a discutat joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu cabinetul de război condus de acesta.

Conform unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Blinken a reafirmat că Washingtonul susţine dreptul Israelului la apărare în faţa violenţei teroriste, cu respectarea legislaţiei umanitare internaţionale. Şeful diplomaţiei americane a cerut Israelului să facă tot ce este posibil pentru a evita suferinţele civililor şi „a insistat asupra imperativului de a se ţine seama de protecţia umanitară şi civilă în sudul Fâşiei Gaza înaintea oricăror operaţiuni militare”.

Autorităţile sanitare din Gaza afirmă că până acum bombardamentele israeliene au ucis peste 15.000 de oameni. Israelul a anunţat că atacul Hamas din 7 octombrie a provocat 1.200 de victime.

În cele șapte zile de armistițiu, Hamas a eliberat 105 ostatici, iar Israelul – 240 de prisoniero palestinieni, potrivit agenției Reuters.

V. B.