1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:25
No menu items!

Încă un an de criză pentru români

spot_img

Încă un an de criză pentru români

Anul 2013 se anunță a fi un nou an de criză pentru români, fiind deja anunțate taxe mai mari, o inflaţie mai ridicată, accize crescute şi scumpiri la gaze şi electricitate.

Angajaţilor din sectorul bugetar le vor fi întregite salariile anul la nivelul din iunie 2010 când Executivul a decis tăierea lor cu 25%. Concret, în portofelul oamenilor nu  va exista o diferență sesizabilă, deoarece cei 7,4% pe care îi vor primi în plus din ianuarie nu înseamnă mai nimic, având în vedere că preţurile alimentelor au crescut, iar leul s-a depreciat cu 10% faţă de euro, de la începutul anului şi până în prezent.

 În schimb, pentru această mărire de salarii Guvernul scoate de la bugetul de stat 1,8 miliarde de lei.

Totodată în luna ianuarie cresc accizele la ţigări, cafea şi carburanţi, iar acest fapt  se va resimţi în preţul produselor cu aproximativ 4%. Facturile la gaze şi la căldură vor fi  mai mari, la care se adaugă şi o iarnă deosebit de geroasă, care cel mai probabil va afecta şi exporturile.

De asemenea, în 2013 România va trebui să achite cea mai mare tranşă – 5 miliarde euro – din împrumutul luat de la FMI în 2009.   C.I.