28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 14:42
No menu items!

Înalta Curte trage la sorți completurile de 5 judecători pentru 2019. Ce spune Cristina Tarcea după ce a generat un conflict constituțional / UPDATE

spot_img

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va desemna, joi, prin tragere la sorţi, magistraţii care vor face parte din completurile de 5 judecători pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie.

Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat, joi, înainte de tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători pentru 2019, că speră ca anul acesta să fie unul liniştit şi normal, în care principiile de Drept să fie repuse în „adevărata lor valoare şi poziţie”.

„Vă urez tuturor un an nou mai bun, mai liniştit, mai normal şi în care principiile de drept aşa cum au fost ele predate de monştrii sacri ai Dreptului pe care eu am norocul să-i prind să fie repuse în adevarata lor valoare şi poziţie. Prin legea 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificată prin legea 207/2018, la începutul fiecărui an, au loc procedurile de desemnare a numărului şi a compunerii completurilor de 5 judecători”, a spus şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, înainte de tragerea la sorţi a ÎCCJ.

Înalta Curte de Casație și Justiție desemnează, joi, prin tragere la sorți, magistrații care vor face parte din completurile de 5 judecători pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie.

La finele anului trecut, Curtea Constituţională a constat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ, prin refuzul instanţei de a pune în aplicare prevederile legale în privinţa compunerii completurilor de 5 judecători. Astfel, începând cu anul 2014, completurile de 5 judecători de la ÎCCJ au fost formate nelegal, din cauza faptului că doar 4 judecători era stabiliţi prin tragere la sorţi, iar al cincilea, preşedintele completului, era desemnat direct. În urma acestei decizii a CCR, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară împotriva şefei ÎCCJ, iar Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM urmează să decidă dacă Tarcea va fi sau nu sancţionată. 

UPDATE

Componenţa completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, în materie penală este:

C1: Dragomir Iulian, Matei Ionuţ Mihai, Rus Alexandra Iuliana, Epure Constantin, Şelaru Valentin Horia.

C2: Cîrnaru Simona, Burnel Oana, Alexandrescu Anca Mădălina, Enescu Dan Andrei, Neniţă Simona.

C3: Mela Luciana, Bogdana Ioana, Lefterache Lavinia, Foitoş Marius Dan, Iancu Ana Hermina.

Componenţa noilor completuri în materie civilă este:

C1: Copoiag Elena Carmen, Cîrnu Iulia Manuel, Florescu George Bogdan, Hîncu Cezar şi Canacheu Claudia Marcela.

C2: Macavei Sorinela Alina, Vişan Mirela, Grădinaru Blandiana, Baciu Mona Magdalena, Gherasim Elena.

C3: Paraschiv Mihaela, Brehar Paulina Lucia, Zaharia Rodica, Voicu Rodica Florica, Năstasie Veronica.

 

R.D.