20.6 C
București
joi, 1 iunie 2023 - 6:04
No menu items!

Înalta Curte de Casație și Justiție menține decizia SIIJ de retragere a apelului parchetului în dosarul cu Viorel Hrebenciuc. Patronul CFR Cluj și Tudor Chiuariu au scăpat definitiv de probleme

spot_img

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut, miercuri, 12 iunie, decizia de Secției de Investigare a Infracțiunilor (SIIJ) din Justiție de a retrage apelul făcut inițial de Direcția Națională Anticorupție în dosarul în care fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat inițial la doi ani de închisoare cu executare în dosarul unei afaceri cu retrocedarea unei păduri în care mai erau judecați omul de afaceri Neluțu Varga – patronul CFR Cluj și fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu. 

După deliberări completul condus de Daniel Grădinaru (președinte), Ionuț Matei, Oana Burnel, Constantin Epure și Claudiu Andrei Rus a decis să mețină decizia SIIJ, care prin procurorul șef Gheorghe Stan solicitaseră retragerea apelului, considerând că în baza textelor de lege în vigoare în prezent ”revenirea asupra retragerii nu mai poate fi făcută nici de cel care a făcut-o”. 

În acest fel Completul de 5 judecători a respins solicitarea procurorului general interimar, Bogdan Licu, de a se reveni asupra solicitării lui Gheorghe Stan și de a se considera că apelul declarat se menține în continuare pentru că Procurorul General este superior Procurorului șef secție al SIIJ. 

De altfel, avocații inculpaților au explicat că adresa lui Licu nu ar trebui luată în considerare pentru că nu are nicio valoare juridică. Avocatul lui Tudor Chiuariu, Alice Drăghici a și arătat în fața instanței că dacă s-ar ține cont de punctul de vedere al Procurorului General ”v-am pune pe dumneavoastră magistrații să arbitrați conflicte interne” și că controlul ierarhic invocat de Licu ”se termină la momentul sesizării instanței”. 

Tudor Chiuariu este unul din principalii beneficiari ai deciziei de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru că prin decizia de retragere apelului fostul ministru scapă de orice probleme după ce pe fondul cauzei  Chiuariu fuseseră achitat iar în lipsa apelului parchetului nu mai poate fi condamnat. 

Un alt mare beneficiar este Neluțu Varga, aflat în aceeași situație juridică cu Chiuariu, patronul CFR Cluj evitând astfel orice posibilitate de a mai fi condamnat penal în acest dosar. 

De asemenea, Adam Crăciunescu – director general Romsilva, achitat în fond, se alătură lui Chiuariu și Varga și nu mai are niciun fel de probleme. 

În aceste condiții, Înalta Curte de Casație și Justiție va mai soluționa în acest dosar doar apelurile declarate de cei condamnați – Viorel și Andrei Hrebenciuc sau fostul deputat PSD, Ioan Adam, precum și de Ministerul Finanțelor. În ședința de judecată procurorul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cosmin Grancea a anunțat că va susține apelul declarat de Ministerul de Finanțe. 

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Astfel, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure.

Cristi Ciupercă