9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 23:36

În universități și cămine, doar cu certificat verde. Rectorii vor modificarea legii. Ce spune ministrul Educației

spot_img

Certficatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru accesul în universitățile din România. Asta cere Consiliul Național al Rectorilor, care vrea ca nimeni să nu mai poată intra în universități sau în campusuri fără să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală. Excepție ar face doar cei are au contraindicații medicale.

Solicitarea referitoare la certificatul verde a venit după o ședință a Consiliul Național al Rectorilor, la care a participat și ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Am apreciat dorința rectorilor de face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități este nevoie de legislație primară. Acum, Guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legislație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”, a precizat Sorin Cîmpeanu, duminică seara, la Digi24.

El a declarat că s-a discutat la nivelul Consiliului Rectorilor despre posibilitatea transmiterii unei scrisori către toate partidele parlamentare pentru ca acestea să-și precizeze poziția în privița unui astfel de proiect de lege.

„Chiar și în universități, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înțelegere față de importanța vaccinării și față de progresele științei, avem o rată de vaccinare sub media europeană”, a spus Sorin Cîmpeanu. Ministrul crede că impunerea certificatului verde în universități ar da un impuls vaccinării.

„Important este că rectorii și studenții deopotrivă își doresc ca universitățile să fie medii sigure. Consiliul Rectorilor a solicitat studenților implicare cu privire la evaluarea nivelului de vaccinare a studenților”, a spus Sorin Cîmpeanu, care dat exemplul Universității de Medicină din Târgu Mureș, unde există o rată de vaccinare de 90 la sută în rândul studenților. În alte universități proporția este de 50-55 la sută, în timp ce alte universități nu au raportat încă rata de vaccinare.

Sorin Cîmpeanu a anunțat, la începutul acestei luni, că studenţii vaccinaţi anti-COVID vor avea prioritate la cazare în cămine, această prevedere urmând a fi inclusă în ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.

                                                                                                                    Adina Silav