22.8 C
București
sâmbătă, 13 august 2022 - 4:16
No menu items!

În sfârșit, s-a enervat și Klaus Iohannis pe Viktor Orban: „Este inadmisibil”

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, la aproape o săptămână de la declarațiile premierului ungar Viktor Orban, că „este inadmisibil și constituie o mare problemă pentru România” faptul că Orban a făcut aceste afirmații. Iohannis a ținut să precizeze că se delimitează clar și fără echivoc de acele declarații.

”Este inadminsibil ca un înalt oficial european să vină cu teoria raselor, o teorie care a dus la al Doilea Război Mondial. E o teorie de cea mai tristă amintire. Nu poate fi acceptată! Este regretabil că un înalt oficial european vine cu un discurs cu o tentă anti-europeană. E greșit indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că a fost în Transilvania este o problemă pentru noi. Reacțiile spațiului public au artătat că sunt o problemă pentru noi.

Într-adevăr, în Viena a încercat să retragă afirmațiile sau să reinterpreteze, ceea ce e jun semn că așa ceva nu merge. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică și oratorie, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile care au fost vehiculate acolo.”, a spus Klaus Iohannis vineri, în cadrul conferinței comune cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Președintele a mai explicat că cere liderilor UDMR să explice public dacă sunt de acord cu declarațiile lui Viktor Orban și a subliniat că aceștia ”l-au aplaudat” pe premierul Ungariei la Băile Tușnad.

Joi, președintele UDMR  Kelemen Hunor a afirmat, într-un interviu pentru presa maghiară, că declarațiile premierului ungar trebuie interpretate în context. El a spus că îl cunoaște personal pe Viktor Orban de ceva timp, așa că îndrăznește să declare că „Orbán nu are nici un pic de rasism”.

Premierul Nicolae Ciucă și șeful PSD Marcel Ciolacu au criticat, tot în cursul zilei de joi, declarațiile premierului ungar.

Weekendul care a trecut, Viktor Orban a declarat, la Tușnad, că strategia UE în Ucraina a eșuat, criticând dur sprijinul occidental militar pentru Ucraina, poziționându-se ca cel dintâi aliat al Moscovei din cadrul Uniunii Europene. De asemenea, Orban a mai spus că Europa este amenințată de migranți făcând și o serie de declarații rasiste despre „amestecul raselor”.

M. Nedelcu