5 C
București
marți, 3 decembrie 2024 - 13:50
No menu items!

În scandalul de la Mănăstirea Frăsinei, BOR apără decizia preoților de a emite un „legământ de blestem”

spot_img

În plin scandal, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că „decizia este bună pentru ordinea internă a mănăstirii, dar considera că Mitropolia Olteniei are datoria de a o explica mai clar. Pentru că limbajul folosit a fost unul sever, iar blestemul nu face parte din rațiunea adâncă a monahismului”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, apără decizia preoților de a emite un „legământ cu blestem”, spunând că scopul documentului este acela de a-i determina pe „monahii mănăstirii Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva kilometri de aceasta”.

Declarația a fost făcută în contextul scandalului care a luat naștere în urma deciziei Mitropoliei Olteniei de a rupe orice legătură între Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea, supranumită Athosul României și biserica pentru femei de la poalele muntelui pe care se află lăcașul sfânt din Muereasca-Vâlcea.

Călugării de la Frăsinei nu mai au voie să coboare la Biserica pentru femei care se va închide considerată a fi construită pe un loc blestemat, deși funcționează de an buni. Aici, femeile care nu puteau urca sus la Mănăstire, veneau și aveau parte de slujbe, dar și de spovedanie.

Duhovnicii de la Frăsinei vor sluji o dată pe lună la Mănăstirea Bistrița – Vâlcea. De asemenea se precizează și numele duhovnicilor Sfintei Mănăstiri Frăsinei care vor spovedi o dată pe lună la Mănăstirea Bistrița din Costești Vâlcea: „Pentru mângâierea duhovnicească a femeilor binecredincioase, legate sufleteşte de părinții duhovnici ai Sfintei Mănăstiri, Consiliul Duhovnicesc a hotărât ca duhovnicii obştii monahale din Frăsinei (arhim. Ioanichie Popescu, arhim. Ioachim Popa, ierom. Ilarion Dulca și ierom. Victorin Șerban) să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu, precum și rugăciuni de dezlegare”.

Mănăstirea Frăsinei se află în comuna Muereasca, județul Vâlcea. Regulamentul Sfântului Calinic este unic și este păstrat cu strictețe. Aici nu se mănâncă niciodată carne, femeile nu au voie să intre niciodată în mănăstire, iar slujba se face la miezul nopții până dimineața.

D.Constantin