16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 2:56
No menu items!

În plină pandemie, Curtea Constituțională a Germaniei restrânge accesul autorităților la datele cu caracter personal online

spot_img

Curtea Constituțională a Germaniei a decis că modul în care poliția accesează, în prezent, datele cu caracter personal de la utilizatorii de telefon și internet este neconstituțional. Două grupuri, unul cu peste 6.000 de susținători, au afirmat că drepturile lor au fost încălcate. Decizia de vineri va îngreuna, scrie Deutsche Welle, accesul anchetatorilor la informații private deținute pe dispozitive și conturi digitale.

Curtea Constituțională din Karlsruhe a decis că mai multe reglementări care permiteau accesul la așa-numitele „date de inventar”, care includ numele utilizatorilor de internet și mobile și datele de naștere, erau neconstituționale.

Într-un comunicat de presă de pe site-ul său web, instanța a spus că legislația actuală încalcă „drepturile fundamentale ale utilizatorilor la autodeterminarea informațională și la protecția secretului telecomunicațiilor”.

Curtea a spus că, deși accesul la aceste date este în general permis în temeiul legislației constituționale germane, „reglementările de transmitere și preluare trebuie să limiteze suficient scopurile pentru care se folosesc datele”.

Lipsa de „pericol concret”

„Senatul a precizat că puterile generale de a transmite și recupera datele de inventar … necesită, în general, un pericol concret prezent în cazul individual și o suspiciune inițială pentru urmărirea penală”, a spus acesta.

În vizorul instanței, autoritățile au fost autorizate să acceseze date pentru cauze care nu respectă pragul de interes legal. Hotărârea înseamnă că Legea privind telecomunicațiile din Germania și alte câteva legi vor trebui revizuite.

Victoria activiștilor blochează legea privind infracțiunile motivate de ură în mediul virtual

Hotărârea de vineri a fost ca răspuns la două procese care au căutat să limiteze accesul la date numai la infracțiuni grave. Într-una dintre reclamații se susține că actuala legislație  din domeniul telecomunicațiilor a oferit poliției un acces și mai ușor la datele cu caracter personal și la o scară mai mare. Investigatorii ar putea, de exemplu, să evite deseori necesitatea aprobării judecătorului în accesarea parolelor contului de e-mail sau a codurilor telefoanelor mobile.

Fiecare utilizator de Internet poate fi, de asemenea, identificat după nume în orice moment, folosind adresa IP.

Procesul, adus de peste 6.000 de reclamanți, a fost depus în 2013 de actualul politician al Partidului Pirat European Patrick Breyer și fosta colegă de partid Katharina Nocun. Pirate Party este campion al drepturilor pe internet și la protecția datelor.

Este posibil ca hotărârea să influențeze aplicarea unei noi legi în Germania, care are drept scop combaterea extremismului de dreapta și a infracțiunilor din ură pe internet.

legea obliga rețelele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter, să dezvăluie adrese IP pentru a identifica utilizatorii care postează propagandă neo-nazistă, să incite oamenii la violență sau să facă amenințări de omor sau viol.

În cazuri grave, cum ar fi terorismul și crima, decizia unui judecător va permite și accesul la parole.