0.4 C
București
sâmbătă, 28 ianuarie 2023 - 9:13
No menu items!

În plin haos școlar, doi secretari de stat de la Educație și-au luat concediu pentru campania electorală

spot_img

În plin haos creat la începerea noului an școlar, bulversat de proteste în toată țara, doi secretari de stat din Ministerul Educației, dintre care unul responsabil de învățământul preuniversitar, sunt în concediu pentru a-și promova candidaturile în alegerile locale.

Anunțul a fost făcut de ministrul educației, Monica Anisie, care a ezitat să răspundă dacă i-a cerut lui Ludovic Orban demiterea sau înlocuirea celor doi. Asta în vreme ce mare parte din promisiunile lansate la începutul verii de ministrul Educației rămân neîndeplinite. 

Biblioteca Școlară Virtuală promisă elevilor și profesorilor chiar de Monica Anisie pentru septembrie 2020 nu există, licitația pentru cele 250.000 de tablete promise a fost ratată, cea mai rapidă licitație din istoria recentă a Ministerului – cea pentru manuale de clasa a VIII-a, lansată încă din decembrie – pare că nu a fost nici ea urmărită îndeaproape de vreun responsabil din Minister, astfel că nu este 100% finalizată și elevii nu au nici toate manualele pe bănci.

Școli care au cerut împărțirea claselor în două, cu predare dimineața și seara, au fost refuzate de inspectorate ca să nu fie nevoie de noi angajări, after school generalizat nu există deși ar fi ajutat școala prin preluarea pe ture a copiilor, numărul de ore de școală nu a fost redus, numărul de elevi la clasă nu a fost micșorat.

Elevi și profesori din București și Sibiu au aflat abia în weekendul dinaintea primei zi de școală cum începe școala în cele două mari orașe, și asta din cauze organizatorice, nu epidemiologice.

Acestea sunt condițiile în care astăzi, 14 septembrie 2020, au început școala după 6 luni de pauză pandemică 2,98 milioane de copii, potrivit Insitutului Național de Statistică. Sunt 208.400 cadre didactice în învățământul preuniversitar, iar numărul unităților de învățământ, comunicat de Ministerul Educației în septembrie anul trecut, era 17.464. Raportul mediu este de 14 elevi la un cadru didactic.

„Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar este în concediu în acest moment”, a anunțat duminică seară, cu doar câteva ore înainte de începutul școlii, ministrul educației, Monica Anisie, în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebată în ce tip de concediu este Luminița Barcari, Monica Anisie a răspuns „este în concediu de odihnă”, „așa cum știți, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar de stat, dar și un alt secretar de stat din cadrul Ministerului Educației și-au luat concediu de odihnă pentru a putea desfășura alte activități având în vedere că suntem în campanie electorală”.