1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 11:20
No menu items!

În Găgăuzia a fost interzisă folosirea termenilor de limbă, literatură şi istorie română

spot_img

În Găgăuzia a fost interzisă folosirea termenilor de limbă, literatură şi istorie română   Adunarea Populară a Găgăuziei (legislativul) a decis în şedinţa de vineri să interzică pe teritoriul regiunii autonome termenii de „Limba Română”, „Literatura Română” şi „Istoria Română”, redenumindu-le „Limba și literatura moldovenească” și „Istoria Moldovei”. Autoritatea respectivă face trimitere la prevederile Constituției, potrivit cărora limba de stat în Republica Moldova este cea „moldovenească”, scrie portalul informațional din regiune gagauzinfo.md.  „În Constituție este scris clar — limba de stat a Moldovei este limba moldovenească. Noi nu putem studia istoria unui stat vecin. Noi trebuie să studiem istoria Moldovei și limba moldovenească”, a declarat guvernatorul Găgăuziei, Mihail Formuzal.  Adjunctul său, Nicolai Stoianov, a declarat că aceste modificări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, dar, oricum, elevii vor studia din aceleași manuale, doar că denumirile obiectelor de studii vor fi schimbate.  „În registru va fi scris limba moldovenească, iar manualele vor rămâne cele românești”, a precizat Stoianov.  Interdicţia urmează să fie aplicată în toate instituţiile de stat, inclusiv în şcolile de pe teritoriul Unităţii Teritorial Administrative Găgăuzia, relatează PRO RV Chișinău.  C.A.

 Adunarea Populară a Găgăuziei (legislativul) a decis în şedinţa de vineri să interzică pe teritoriul regiunii autonome termenii de „Limba Română”, „Literatura Română” şi „Istoria Română”, redenumindu-le „Limba și literatura moldovenească” și „Istoria Moldovei”.

Autoritatea respectivă face trimitere la prevederile Constituției, potrivit cărora limba de stat în Republica Moldova este cea „moldovenească”, scrie portalul informațional din regiune gagauzinfo.md.

„În Constituție este scris clar — limba de stat a Moldovei este limba moldovenească. Noi nu putem studia istoria unui stat vecin. Noi trebuie să studiem istoria Moldovei și limba moldovenească”, a declarat guvernatorul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Adjunctul său, Nicolai Stoianov, a declarat că aceste modificări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, dar, oricum, elevii vor studia din aceleași manuale, doar că denumirile obiectelor de studii vor fi schimbate.

„În registru va fi scris limba moldovenească, iar manualele vor rămâne cele românești”, a precizat Stoianov.

Interdicţia urmează să fie aplicată în toate instituţiile de stat, inclusiv în şcolile de pe teritoriul Unităţii Teritorial Administrative Găgăuzia, relatează PRO RV Chișinău.

C.A.