În atenția CSM. Kovesi îi controlează pe procurorii care au în lucru plângerile penale împotriva ei

Augustin Lazăr Kovesi

O întrebare legitimă se pune în cazul Laurei Codruța Kovesi, care activează acum într-o funcție importantă în Parchetul General, în timp ce este vizată de plângeri penale.

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a fost luată de procurorul general Augustin Lazăr să lucreze cu el la Parchetul General. Acum se află în concediu, dar se va întoarce cu forțe proaspete să-i controleze pe procurori, fiind încadrată la Serviciul de Îndrumare și Control. Din această poziție, Kovesi îi supervizează pe procurori, inclusiv pe cei care au în instrumentare plângerile penale depuse împotriva sa de persoane „paradite” de procurorii DNA – fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, fostul ofițer de informații Daniel Dragomir, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica.

Potrivit fișei postului, Kovesi exercită atribuţiile de control ierarhic specifice acestei funcţii, în numele procurorului general. În același timp, analizează plângerile formulate împotriva măsurilor dispuse şi a actelor de urmărire penală efectuate de procurorii şefi direcţii şi secţii, precum şi plângerile formulate împotriva măsurilor dispuse şi a actelor de urmărire penală efectuate de procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel ori a soluţiilor dispuse de către aceştia, supuse controlului ierarhic al procurorului general, şi propun măsuri de soluţionare, potrivit legii. Totodată, efectuează activităţi de coordonare şi control la parchete şi propun măsuri de înlăturare a deficienţelor constatate, inclusiv sesizarea Inspecţiei judiciare.

Această situație poate ar trebui analizată de procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii, care tocmai au iertat-o din nou pentru o sancțiune disciplinară.

Andi Topală

NICIUN COMENTARIU