În apărarea sa, Augustin Lazăr face apel la Constituție, pe care el însuși a încălcat-o

Procurorul general Augustin Lazăr a făcut apel la Constituție, miercuri seară, în declarația de presă susținută după ce ministrul justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea sa din funcție. În primăvara anului trecut, chiar Curtea Constituțională constata, însă, că procurorul general, alături de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a încălcat Legea fundamentală, substituindu-se puterii legislative, așa cum se arată și în raportul de evaluare a ministrului justiției, care stă la baza cererii de revocare a sa din funcție. 

În plus, gravitatea faptelor invocate în raportul lui Tudorel Toader –  inclusiv în legătură cu numirea lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României – au fost calificate de acesta din urmă drept exagerări și “ziceri penibile”. 

La finalul unui discurs plin de platitudini, Lazăr a anunțat că va răspunde punctual criticilor aduse în raportul prezentat de Tudorel Toader în zilele următoare. 

Principalele declarații ale lui Augustin Lazăr: 

“Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România.”

“Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei, fără o bază factuală şi solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituţiei e esenţială.”

“Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin Ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Minsiterului Public ca parte a justiţiei din România. Cu privire al declaraţiile ministrului Justiţiei îmi rezerv dreptul de a răspunde zilele următoare. Respectarea principiilor şi valorilor constituţionale a stat la baza mandatului meu. Mi-a asumat luarea unei atitudine publică de a exprima un punct de vedere ca reacţie la atacturile nejustificate la adresa sistemului judiciar.”

R.D.

 

 

NICIUN COMENTARIU