Imunitățile președintelui

Andi Topala

  • Andi Topală

Nu pot să nu observ câteva coincidețe legate de Traian Băsescu în plin scandal privind actele de corupție de care este acuzat fratele său. Este vorba despre trei evenimente din viața președintelui României, fără o legătură cauzală între ele, dar cu o puternică încărcătură în planul imaginii publice.

1. Presa a dezvăluit că Traian Băsescu s-a întors de la Viena în ziua în care fratele său urma a fi audiat și reținut la DNA. Oficial, nu se știe nici dacă este adevărată informația, nici de ce a fost, dacă a fost. Neoficial, surse medicale susțin că Traian Băsescu a făcut un control la Spitalul AKH din Viena.

2. Fratele său, Mircea Băsescu, a fost reținut de DNA și urma a fi arestat a doua zi. Procurorii susțin, în referatul cu propunerea de arestare, că Mircea Băsescu s-a folosit de numele președintelui României pentru a da greutate promisiunilor făcute țiganilor. Ba chiar ar fi promis că îi va cere fratelui său să-l grațieze pe Sandu Anghel.

3. În ziua în care se decidea arestarea, instanța supremă, a cărei președintă este acuzată de Bercea Mondial că a luat bani de la el, a trimis dosarul Gabrielei Firea la Curtea Constituțională pentru ca judecătorii de aici să decidă dacă suspendarea urmăririi penale se poate aplica și în cazul președintelui României. Cu alte cuvinte, Curtea Constituțională trebuie să ia o decizie în privința imunității prezidențiale.

Mă refer la imunitatea juridică (penală), căci în privința imunității organismului se pronunță medicii. Chiar și cei de la Viena. Cred că opinia publică este cea mai în măsură să aprecieze care este cea mai importantă imunitate a lui Traian Băsescu.

NICIUN COMENTARIU