8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 0:09
No menu items!

Impozitarea concediilor medicale ar putea fi eliminată

spot_img

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale.

Anunțul a fost făcut în timpul dezbaterii „Cancerele în rândul femeilor – direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, organizată la Senatul României.

Amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic, ci şi o serie de categorii, precum concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav.

”Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a precizat senatoarea PNL.

„Taxă pe boală“, din 2024

Românii care intră de anul acesta în concediu medical sunt taxați suplimentar. Mai exact, cei care intră în concediu medical plătesc 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în această perioadă.

Scutiți sunt doar cei care au nevoie de liber în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Concedii medicale vizate de contribuția de 10% pentru sănătate:

– Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.

– Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.

– Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.

– Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

– Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.- Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei.

                                                                                                   Adina Bucur Silav