22.4 C
București
vineri, 19 august 2022 - 8:59
No menu items!

Importurile de produse agricole din Ungaria sunt de patru ori mai mari decât exporturile. Oficial MADR: „Nu este în regulă”

spot_img

România importă produse agricole din Ungaria de peste 4 patru ori mai mult decât exportă, potrivit subsecretarului de stat Maricel Dima, din Ministerul Agricuturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Principalul produs pe care ungurii îl trimit în România este făina de grâu. Maricel Dima spune că „nu este în regulă” că România a devenit net importator pe anumite domenii şi consideră că balanţa comercială ar trebui reechilibrată.

„Am fost săptămâna trecut la o conferinţă la Budapesta. Eu sunt venit mai recent în echipa ministerială şi nu aveam aceste date, dar am constatat că în raport cu Ungaria suntem într-un deficit al balanţei comerciale pe componenta de agricultură de aproape patru  ori. Ei exportă către noi în valore de peste 850 mil. euro, iar România în Ungaria de 180 mil. euro. Am constat că produsul lor principal exportat în România este făina de grâu. (…) În acest moment, din păcate, pe anumite domenii suntem importatori, ceea ce în contextul global şi regional nu este în regulă”, a declarat Dima, citat de Ziarul Financiar.

Subsecretarul de stat a mai spus că MADR susţine procentul de 51% produse româneşti pe raftul supermarketurilor impus prin modificăriile aduse legii 321/2009, menţionând că există posibilitatea ca legea să fie extinsă în rândul tuturor comercianţilor, nu doar în rândul celor cu cifre de afaceri mai mari de 2 milioane de euro.

T.S.