9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 13:05
No menu items!

Importurile au scăzut semnificativ în luna mai. Deficitul comercial, la jumătatea celui de anul trecut

spot_img

Importurile au scăzut semnificativ în luna mai. Deficitul comercial, la jumătatea celui de anul trecut

În luna mai a acestui an, exporturile au crescut ușor la valori exprimate în euro, cu 0,1%, în timp ce importurile au scăzut cu 10,5% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele preliminare ale Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, deficitul comercial a scăzut cu mai mult de jumătate față de mai 2012.

Față de luna aprilie a acestui an, exporturile au scăzut în mai cu 1,6% la valori exprimate în euro, iar importurile cu 3,8%. Deficitul balanței comerciale a fost de 2,15 miliarde de lei, cu 2,4 miliarde de lei mai mic decât cel înregistrat în mai 2012.

Exporturile, în luna mai, s-au ridicat la 86,2 miliarde de lei, iar importurile – la 95,8 miliarde de lei. Față de primele cinci luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu 5,7% la valori exprimate în euro, în timp ce importurile au scăzut cu aproape 2%.

Deficitul comercial, în primele cinci luni ale acestui an, a fost de 9,5 miliarde de lei, mai mic cu 6,5 miliarde de lei față de cel înregistrat după primele cinci luni ale anului trecut. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri, în primele cinci luni, a reprezentat 70,5% din total exporturi și 76,8% din total importuri.

Pe de altă parte, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri în primele cinci luni a reprezentat 29,5% din total exporturi și 23,1% din total importuri.

În perioada ianuarie-mai 2013, produsele românești cele mai căutate la export au fost mașinile și echipamentele de transport și alte produse manufacturate.

Cosmina Croitoru