10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 6:28

Impactul voucherelor de vacanță: minimum 173 mil. € pe an

spot_img

Scenariul optimist indică venituri suplimentare de 400 mil. €

camera hotel

Utilizarea tichetelor de vacanță va avea ca efect introducea în circuitul financiar de încasări de aproximativ 173 de milioane de euro anual, în cel mai pesimist scenariu, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

La sfârșitul anului 2013, în România erau 5,11 milioane de angajați, dintre care 1,18 milioane de bugetari.

Dacă fiecare din cei peste cinci milioane de angajați ar primi vouchere de vacanță, valoarea maximă a tichetelor pe care le poate primi o persoană fiind de 5.100 de lei, atunci rezultă că potențialul maxim al pieței este de peste 26 de miliarde de lei (aprox. 5,7 miliarde euro). Din această sumă, peste 6 miliarde de lei (aprox. 1,3 miliarde de euro) ar proveni doar de la bugetari.

Un scenariu optimist arată că se va folosi doar 30% din capacitatea pieței (400 de milioane de euro).

Scenariul realist se bazează pe posibilitățile financiare ale firmelor și pe disponibilitatea patronilor de a-și motiva angajații – adică 3-8% din valoarea maximă a pieței.

”Prin utilizarea voucherelor de vacanță, se pot introduce în circuitul financiar încasări de 173 de milioane de euro pe an în cel mai pesimist scenariu. Ținând cont că ne aflăm la jumătatea anului, de faptul că legea nu a fost încă promulgată și publicată în Monitorul Oficial și că nu au apărut normele de aplicare, considerăm că actul normativ va fi operațional, în cel mai fericit caz, la sfârșitul sezonului estival. Acesta este unul dintre punctele slabe ale sistemului”

Dragoș Răducan
vicepreședintele FPTR

Un alt punct slab semnalizat de organizație este menținerea limitării comisionului agențiilor de turism, care va duce la scăderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. Din această cauză, turiștii se vor duce direct spre unitățile de cazare, unde găsesc tarifele de recepție, cu 30-40% mai mari.

FPTR estimează că circulația turistică internă va crește cu 20% din primul an de introducere a tichetelor de vacanță. Acest lucru se va reflecta în sumele încasate de stat din industria turistică, ce vor crește cu 7%.

”Tichetele de vacanță vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei. Faptul că voucherele vor înlocui primele de vacanță în sistemul bugetar reprezintă un mare câștig pentru toată lumea”, a mai spus Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

Camera Deputaților a aprobat, marți, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Angajatorii din România, atât în sectorul public cât și cel privat, pot acorda în acest an vouchere de vacanţă în limita a cel mult şase salarii minime brute pe economie. Tichetele vor fi suportate integral de angajatori, sumele fiind deductibile la calculul impozitului pe profit.

V.B.