2.9 C
București
joi, 20 ianuarie 2022 - 12:17
No menu items!

Îmbolnăvirile de COVID-19 de la bordul portavionului nuclear Theodore Roosevelt arată modelul de răspândire al SARS-CoV-2

spot_img

Testarea rapidă a întregului echipaj al portavionului nuclear american atacat de coronavirus Theodore Roosevelt a dezvăluit un indiciu important despre pandemie, scrie Reuters. Majoritatea cazurilor pozitive de până acum se numără printre marinari asimptomatici, spun oficialii. 

Posibilitatea ca Sars-CoV-2 să se răspândească cu repeziciune în rândul unei populații în mare parte tinere, persoane sănătoase, care nu prezintă simptome, poate avea implicații majore pentru factorii de decizie din SUA, care iau în considerare cum și când să redeschidă economia, scriu jurnaliștii Reuters.

Testarea întregului echipaj de 4.800 de membri – care este aproximativ 94% complet – a fost o mișcare extraordinară, care a dus deja la tragerea la răspundere a căpitanului și la demisia vârfului marinei, un funcționar civil.

Aproape 60 la sută dintre cei peste 600 de marinari care s-au testat până acum nu au prezentat simptome de COVID-19, boala respiratorie letală cauzată de noul coronavirus, spune Marina, care nu a făcut speculații despre cât de mulți mai pot dezvolta simptome sau vor rămâne asimptomatici.

„În ceea ce privește COVID-19, învățăm că infectarea sub formă de transmisie asimptomatică este puterea secretă a acestui adversar”, a spus amiralul Bruce Gillingham, chirurgul general al Marinei.

Iar proporția este mult mai mare decât marja de 25% până la 50% oferită la 5 aprilie de Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase și membru al grupului de lucru coronavirus al președintelui Donald Trump.

Secretarul Apărării, Mark Esper, vorbind într-un interviu televizat joi, a declarat că numărul cazurilor asimptomatice de pe portavion a fost „deranjant”.

“A dezvăluit o nouă dinamică a acestui virus: că poate fi purtat de oameni normali, sănătoși, care nu au idee că îl poartă”, a spus Esper la emisiunea de azi de la NBC, „Astăzi”.

Astfel de date prezintă provocări pentru Pentagon, care are pesonal dislocat în întreaga lume, uneori în medii restrânse precum submarine, nave și aeronave.

Testarea întregii Marine nu este încă posibilă, având în vedere capacitatea de testare încă limitată, spun oficialii, iar detectarea a suficiente cazuri fără teste este imposibilă dacă majoritatea cazurilor sunt asimptomatice.

Numărul de decese cauzate de coronavirus din SUA – cel mai mare din lume – a crescut joi, trecând de 31.000, după ce s-a dublat într-o săptămână. Printre decese se numără și un tănăr marinar de pe Theodore Roosevelt. Alți cinci membri ai echipajului sunt spitalizați.

Totuși, cazul Theodore Roosevelt oferă un studiu de caz pentru cercetători despre modul în care virusul se răspândește asimptomatic într-un mediu limitat în rândul adulților mai tineri.

Acea cohortă a fost oarecum subreprezentată în datele epidemiologice până acum, a spus William Schaffner, un specialist în boli infecțioase la Vanderbilt University Medical Center.

“Descoperirile sunt de un interes enorm, deoarece proporția de oameni asimptomatici este pur și simplu necunoscută”, a spus Schaffner, când a fost întrebat despre datele Marinei.

Vice-amiralul Phillip Sawyer, un șef adjunct al operațiunilor navale din centrul eforturilor de răspuns la COVID-19 al Marinei, a prezentat, miercuri, cifra de 60% într-o discuție cu un grup mic de reporteri.