10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 10:41

IMAGINILE TERORII LA PARIS: “Am auzit sunetul kalașnikovului, am vazut moartea cu ochii” / FOTO

spot_img

Martori la atacurile simultane care au zguduit o lume întreagă au fost și români aflați la Paris. Unul dintre ei își amintește zgomotul kalașnikovului,care l-a făcut să își vadă sfârșitul cu ochii.

Fotograful român Cristian Movilă este unul dintre cei care au asistat la atacul sângeros de la restaurant. Își aminteste cu groază acele clipe, în care sfârșitul părea că nu poate fi evitat: “Eram cumva vizavi de această cafenea unde a început atacul terorist. Am auzit doar sunetul kalașnikovului și m-am aruncat direct pe burtă și nu i-am mai văzut pe ceilalși. Pur si simplu am văzut moartea cu ochii!

atentate_paris2

Olivia Horvath, reprezentanta Institutului Cultural Român la Paris, fusese într-unul dintre localurile căzute pradă atacatorilor. Cu doar câteva zeci de minute înainte de tragicul eveniment, a plecat de acolo.

Olivia Horvath: “Am fost la o terasă lângă un alt loc unde s-a desfășurat un atac. Am plecat exact la timp, înainte de atac. Nimeni nu se mai simte sigur să iasă din casă. Lumea e panicată, toată lumea face turul de telefoane pe la prieteni să vadă dacă toată lumea e ok. Problema este că sunt pe stradă, sunt locuri în care oamenii își desfășoară viața.”

atentate_paris9

Viorel Codreanu, român în Paris: “Erau mulți doctori care chiar atunci, pe loc, aflau despre situație și despre cele șapte atentate. Erau câteva femei, doctorițe care necesitau ajutor din partea colegilor fiind în stare de soc. Alții plângeau, era o stare de șoc generală. Elicoptere survolau zona, erau oprite toate mijloacele de transport.

În scurt timp, străzile au fost împânzite de militari, polițiști și medici. Elicoptere ale forțelor speciale au survolat Parisul. Străzile din centru au fost evacuate și peste tot se simțea teroarea și disperarea, spun oamenii.

atentate_paris7

Regizorul român Eugen Jebeleanu a ajuns în capitala franceză cu doar câteva ore înainte de atentate. Urma să aibă un spectacol acolo, iar când s-a dezlănțuit iadul, el abia plecase de la repetiții.

Eugen Jebeleanu, regizor, pentru stirileprotv.ro: “Am fost afară mai devreme, pentru că am fost la teatru, am avut repetiție. Și, dupa finalul repetiției, am aflat despre ce s-a întâmplat și ne-am îndreptat imediat spre casă, pentru că ăsta era cel mai bun lucru de făcut. Se simte o stare de pustietate și o oarecare stare de angoasă.

atentate_paris3Evenimentele tragice de la Paris au pus în alertă și autoritățile române. Ministerul Afacerilor Externe avertizează românii că, în urma atentatelor, în Franța a fost decretată starea de urgență și toate frontierele au fost închise. MAE a pus la dispoziție și două numere de urgență pentru românii aflați în regiunea afectată.

R.D.

sursa foto: CNN / Twitter