0.7 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 15:11
No menu items!

Imagini uimitoare, sâmbătă noapte, pe cerul României. Zeci de lumini mai strălucioare decât stelele

spot_img

Un adevărat tren strălucitor de sateliți ai companiei Starlight a fost vizibil, sâmbătă noapte, deasupra României, după cum arată o înregistrare video cu subiectul „lumini ciudate pe cer”. Unele dintre comentarii le semnelează în zona Timișoarei, fără ca autorul filmării să o fi localizat cu exactitate.  

Încă din primăvara trecută, SpaceX a lansat pe orbită zeci de sateliți mici, un proiect prin intermediul căruia Elon Musk promite să ofere, cândva, internet de mare viteză pe tot globul. 

Sateliții s-au dovenit însă mult mai strălucitori decât se așteptau până și inginerii SpaceX și alimentează periodic imaginația adepților teoriilor consporaționiste.

Înainte de Starlink, existau aproximativ 200 de obiecte pe orbită în jurul Pământului care puteau fi văzute cu ochiul liber. În mai puțin de un an, SpaceX a adăugat încă 240. Și nu doar Starlink își continuă proiectul, ci și alte companii au anunțat intenții similare.

De luni de zile, astronomii fac publice imagini cu câmpurile de vedere ale telescoapelor lor, cu dungi albe diagonale care taie întunericul, o caracteristică a sateliților Starlink. Mulți astronomi au deschis procese în justiție, în timp ce Starlink se străduiește să găsească „căptușeli” din materiale mai puțin strălucitoare pentru obiectele sale extratereste. 

Filmarea de sâmbătă noapte este disponibilă aici.