9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 3:25

Imagini spectaculoase. Un aisberg cat Londra de mare s-a desprins din Antarctica

Un aisberg imens cu o suprafaţă de 1.270 de kilometri pătraţi – cam cât aglomeraţiile Parisului sau Londrei de mare – s-a desprins din Antarctica, în apropiere de staţia britanică de cercetare Halley VI, anunţă cercetători britanici, relatează AFP.

 

Zona era sub supraveghere strictă, existând de ceva vreme îngrijorarea că astfel de evenimente s-ar putea produce în zonă.

Alerta s-a dat vineri, iar Universitatea Cambridge care a analizat imaginile transmise de la staţia Halley VI a decis mutarea stației la câțiva kilometri.

Cele 12 persoane care lucrau la staţia Halley VI, situată la mai puţin de 20 de kilometri de zona rupturii, au fost evacuate cu avionul, a anunţat sâmbătă într-un comunicat British Antarctic Survey (BAS), organismul de cercetare a zonei polare, care exploatează staţia.

”Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă din platforma de gheaţă Brunt”, a anunţat directoarea BAS Jane Francis, iar echipe supraveghează ”zilnic” deplasarea faliilor cu ajutorul ”unei reţele automatizate de instrumente GPS de înaltă precizie în jurul staţiei”.

Staţia rămâne închisă pe timpul iernii antarctice.