4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 18:23
No menu items!

Imagini cu lumea văzută prin ochii pisicilor

spot_img

cat pic

Pisicile şi oamenii privesc lumea din perspective diferite, atât la propriu, cât şi la figurat. Artistul Nickolay Lamm a creat noi imagini prin care arată modul diferit în care văd pisicile lumea, relatează descoperă.ro.

1

O echipă de experți au realizat imaginile care studiază modul în care văd animalele, printre care s-au mai numărat Kerry L. Ketring de la All Animal Eye Clinic, D. J. Haeussler de la The Animal Eye Institute şi echipa de oftalmologie de la Penn Vet.

2

Pisicile au un câmp vizual de 200 de grade, comparativ cu cel al oamenilor care este de 180 de grade. Privirea periferică a oamenilor este de 20 de grade pentru fiecare parte.

În schimb, vederea periferică a pisicilor este de 30 de grade pe fiecare parte, iar diferența se vede în imagini.

De asemenea, pisicile pot vedea de 6-8 ori mai bine ca oamenii în lumina obscură datorită bastonaşelor (celule fotoreceptoare) şi a pupilei eliptice, a corneei mari şi a tapetumului lucidum.

Ceea ce un om fără probleme de vedere poate vedea clar la 30 – 60 de metri, o pisică ar trebui să privească de la 6 metri pentru a avea o imagine la fel de clară.

3

Oamenii care suferă de protanopie văd doar nuanţe de albastru şi galben şi probabil că aşa văd şi pisicile, dar poate şi cu puţin verde asigurat de cel de-al treilea tip de con.

6

Retinele noastre au mai multe conuri decât cele ale pisicilor, mai ales în zona foveei (alcătuită numai din conuri, fără bastonaşe). Acest lucru ne asigură capacitatea de a vedea foarte bine ziua.

Câinii şi pisicile au mai multe bastonaşe, ceea ce le permite să vadă mai bine pe timp de noapte. Ei nu au fovee, ci o zonă centrală care, deşi are mai multe conuri decât alte arii din retină, tot are mai multe bastonaşe decât conuri.

Aceste diferențe, le ajută pe pisici să vadă bine noaptea şi să urmărească mişcări bruşte, dar cu o rezoluţie mai slabă. Astfel, pisicile pot urmări mişcări de 10 ori mai rapide, comparativ cu oamenii.

7

D.M.