10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 8:57

Ilustrul Lamborghini

spot_img

Ilustrul Lamborghini

Constructor italian de automobile sport, Lamborghini a devenit compania producătorului german de autoturisme Audi, care este deținută de Volkswagen. Fondată în 1963 de către omul de afaceri Ferruccio Lamborghini, care a deținut o fabrică de tractoare de succes, compania a luat naştere datorită unei neînţelegeri cu Enzo Ferarri.

Ferruccio Lamborghini s-a întâlnit cu Enzo Ferrari, la fabrica Ferrari, pentru a i se plânge de calitatea ambreiajului de la Ferrari-ul pe care îl deţinea. Enzo Ferrari l-a jignit, spunându-i să se-ntoarcă la tractorul său, pentru că nu este în stare sa conducă automobile. Întors la fabrica sa, Ferruccio și-a dat seama că piesele Ferrari-ului său erau produse de aceeași firmă care producea ambreiajul pentru tractoarele sale şi a rezolvat problema singur. Furios pe comportamentul arogant al lui Enzo Ferrari, și-a promis că îi va da o lecţie, construind o mașină sport mai performantă decât ce era deja pe piaţă.

În mai 1963, Ferruccio Lamborghini a fondat Automobili Ferruccio Lamborghini în Sant’ Agata Bolognese, orăşelul său natal, cumpărând o parcelă de teren unde construise cea mai modernă fabrică de automobile din acea vreme. Lamborghini a avut foarte puţin timp la îndemână de la înfiinţarea companiei până la prezentarea primei maşini, la Torino Auto Show, în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Cu un plan bine închegat, Lamborghini a apelat la Giotto Bizzarrini, proiectantul unuia dintre cele mai bune propulsoare din lume, şi, pentru restul maşinii, a angajat doi tineri ingineri promiţători. Într-un timpul scurt, echipa sa a reuşit să-şi prezinte prototipul, iar, în următorii trei ani, fabrica sa a produs o sută două zeci de exemplare din primul model, Lamborghini 350 GT.

Roxana Mera