1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 9:17
No menu items!

Iliescu: Nu trebuie să scormonim o motivare pentru suspendare

spot_img

Ion Iliescu nu este de acord cu o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu. În opinia sa, problema care ar trebui să preocupe USL este campania electorală, iar obiectivul principal, câştigarea alegerilor parlamentare.

“A fost recent o încercare care s-a soldat cu un rezultat pe care îl cunoaştem. Nu este momentul potivit pentru aşa ceva. Trebuie să ne concentrăm pe alegerile parlamentare”, a declarat Iliescu, adăugând că nu este nevoie să scormonim o motivare pentru a suspenda preşedintele. Ceea ce i se poate reproşa lui Băsescu la primul referendumul este faptul că nu şi-a îndeplinit funcţia de mediator. “Obligaţia de fond a preşedintelui ţării es de a vorbi cu partidele politice, de a avea dialog politic cu toate partidele. Acest dialog i-a lipsit lui Băsescu“, a completat Iliescu. În cazul în care USL ar câştiga alegerile din decembrie, poate proupune preşedintelui un premier. Dacă Băsescu refuză, majoritatea parlamentară are posibilitatea legală să-şi impună punctul de vedere”, a explicat preşedintele de onoare al PSD. “Trebuie să recunosc că nu îmi place maniera impulsivă de a se manifesta în problema suspendării, pe care acum o consider inutilă”, a declarat Iliescu.

Despre intrarea lui Becali în USL, preşedintele de onoare a evitat să dea un răspuns, el subliniind că în structura societăţii româneşti de astăzi există diferiţi oameni. “Oameni care trăiesc din muncă, oameni săraci, oameni cu bani, aceasta este structura societăţii de astăzi. Trebuie doar să creăm nişte reguli de comportament, iar oamenii să fie judecaţi în funcţie de cât de utili pot fi societăţii”, a spus Iliescu. Cât despre alianţa USL, Iliescu a precizat că este o alianţă de conjunctură, pentru că s-a schimbat conjunctura istorică. El a reamintit însă că este pentru prima oară când PSD nu merge singur în alegeri. “În toate alegerile de până acum am avut platformă şi program propriu, candidaţi proprii. Asta nu înseamnă că formarea acestei alianţe nu a fost o decizie înţeleaptă”, a încheiat Iliescu.

Guvernul Ponta, un Guvern de salvare naţională

“Această guvernare a început într-o împrejurare specială. A fost un Guvern de salvare naţională. Celelalte guvernări au eşuat. S-a creat o majoritate şi preşedintele a fost forţat să aleagă un premier. S-a apelat la această formulă, ci nu pentru dizolvarea Parlamentului şi provocarea alegerilor anticipate”, a apreciat Iliescu. În opinia sa, Guvernul Ponta a încercat să repare defectele guvernelor anterioare. În ceea ce priveşte relaţia Ponta-Băsescu, Iliescu este de părere că la mijloc există un conflict personal. “Pe de altă parte, Băsescu a demonstrat că nu are aptitudinile necesare pentru a fi preşedintele României şi până acum Băsescu nu a demonstrat că poate coabita cu Ponta”, a precizat Iliescu. (A.M)