28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 15:18
No menu items!

IICMER: Șapte noi decese ale unor deținuți politici la Râmnicu Sărat, în mandatul lui Vișinescu

spot_img

Visinescu_Alexandru_SZ

Documente care atestă alte șapte decese în rândul deținuților politici închiși la Râmnicu Sărat în perioada în care Alexandru Vișinescu a fost comandant al penitenciarului au intrat în posesia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în baza unor informații furnizate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Institutul a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, că a identificat documente care probează că alți șapte deținuți politici au murit la Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vișinescu (1956-1963), pe lângă cele cinci decese deja documentate: Ion Lugojianu (d. 1957), Theodor Roxin (d. 1960), Ion Gigurtu (d. 1959), Sándor Imre (d. 1956), Constantin Hagea (d. 1960), Gheorghe Leon (d. 1959), Mircea Cancicov (d. 1959).

Pe baza noilor informații, numărul deceselor de la Râmnicu Sărat a ajuns astfel la 12. Din punctul nostru de vedere, numărul deceselor înregistrate probează brutalitatea regimului de detenție de aici. Reafirmăm că răspunzător din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat este comandantul Alexandru Vișinescu, pentru care s-a început deja urmărirea penală. Totodată, noile probe confirmă barbaria de care Vișinescu a dat dovadă în exercitarea mandatului la conducerea penitenciarului. Documentele identificate în arhive vor fi înaintate procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care instrumentează în acest moment dosarul Vișinescu.

Andrei Muraru

președinte IICCMER

R.D.