12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 13:21

Idee de afacere care “crește” singură – salcia energetică

spot_img

Salcia energetică, folosită cu succes în multe țări din nordul Europei pentru încălzirea locuințelor, începe să fie cultivată și la noi în țară. În județele Hargita și Covasna sunt cele mai mari suprafețe, numai în ultimul județ fiind cultivate, în acest moment, peste 200 de hectare de teren cu această plantă. Tot mai mulți investitori se gândesc să dezvolte o astfel de afacere.

Un hectar cultivat cu salcie energetică dă între 20 și 25 de tone de producție annual, prețul unei tone fiind între 40 și 55 de euro.

Unul dintre cultivatorii salciei energetice, Arpad Domokos, a declarat pentru digi24.ro că a investit 2.500 de euro pentru 70 de hectare de teren, dar după 6-7 ani, a ajuns să obțină chiar și 40 de tone la hectar. Investitorul vinde salcia energetică cu 12 euro metrul cub și spune că din cauza prețului energiei, al gazului, care urcă, lemnul de foc urcă și el, așa că prevede câștiguri și mai mari. În plus, prin cultivarea salciei, este protejată și natura.

Pentru o casă de 100 de metri pătrați, este necesară o cantitate recoltată de pe o jumătate de hectar, spun specialiștii. Ei explică și că arderea este mai bună datorită biomasei uniforme a salciei energetice, biomasă care conține alcool și are o calorie mai bună. Conform calculelor, 2,5 kg de salcie energetică sau de lemn tocat pot înlocui un metru de gaz, care este, ca preț, cu 40% mai scump.

Pe un hectar cultivat intră 14.000 de butaşi. Culturile de salcie energetică au o valabilitate de până la 30 de ani. Planta nu este deloc pretenţioasă astfel că poate fi o alternativă de valorificare a terenurilor care nu mai sunt productive în agricultură.